Bleskovka

V komunálních volbách v Letňanech 2022 se volilo  do dvou zastupitelských orgánů:
1. do zastupitelstva městské části bylo zvoleno  23 zastupitelů
2. do zastupitelstva hlavního města Prahy, zvoleno  65 zastupitelů

Volební kampaň

alcaponeprst„Komunální volby jsou vrcholným aktem zastupitelské demokracie, po němž Letňany, bez ohledu na jeho výsledek, vždycky nakonec ovládá Středočech Lněnička.“ – neznámý autor obeznámený s letňanskými reáliemi
 
Tohle lehce ironické konstatování z jednoho našeho předvolebního postu se ukázalo jako prorocké.
Když jsme všichni minulý víkend netrpělivě sledovali průběh sčítání hlasů, s každým sečteným okrskem rostla naše naděje, že minimálně dílčí změna je v Letňanech možná. Společně s Vámi jsme měli radost, že obě kandidátky usilující o skutečnou změnu v Letňanech získaly 40 % mandátů.
Bohužel strany stávající koalice, tedy ODS pro Letňany, ANO, tohle je Praha 18 a TOP 09 Letňany získaly celkem 12 mandátů a tedy těsnou většinu. Již během volební noci se tyto strany předběžně dohodly na základních obrysech dalšího fungování.
I přes nevýhodnou startovací pozici jsme společně po dohodě s Piráti z Letňan vstoupili do jednání se všemi zvolenými subjekty. Od začátku však bylo ze stran současné koalice patrné, že s námi příliš jednat nechtějí, protože preferují pokračování stávajícího směřování Letňan. Stejně tak jejich proklamace zpětně nemůžeme považovat za příliš upřímné.
Přestože jsme volby vyhráli, byli jsme realističtí a dokázali si spočítat mandáty. Proto jsme byli připraveni ustoupit, abychom pomohli vytvořit takové řešení, které přinese alespoň část změn, po kterých jste Vy, naši voliči, společně s námi volali.
Byli jsme ochotní vzdát se postu starosty, většinového či paritního zastoupení v Radě, někteří naši zvolení zastupitelé byli připraveni v zájmu celku svou roli upozadit, pokud je jiné strany nevnímají pozitivně, dokonce ve vztahu k ANO, tohle je Praha 18 byli naši partneři Piráti z Letňan ochotni odejít do opozice, aby neblokovali vznik řešení stranickou podmínkou nebýt v Radě s obžalovaným politikem.
Jediné, co jsme nikomu nenabízeli a nabízet nemohli, byl jeho osobní prospěch na úkor zájmů Letňan.
Včera odpoledne jsme zaslali druhému v pořadí, tedy ANO, tohle je Praha 18, před dnešním plánovaným jednáním nabídku koaliční smlouvy, kde všech 7 našich zvolených zastupitelů potvrdilo zájem vytvořit koalici, ve které bude mít ANO, tohle je Praha 18 starostu a většinu v Radě s otevřenou možností nabídnout jedno místo v Radě jinému subjektu (TOP 09 Letňany).
Bohužel dnes ráno nám lídr ANO, tohle je Praha 18 Zdeněk Kučera, starosta Prahy 18 - Letňany oznámil, že ANO, tohle je Praha 18, ODS pro Letňany a TOP 09 Letňany se rozhodly utvořit pro následující volební období koalici na stávajícím půdorysu. Jinak řečeno, přestože jsme ANO, tohle je Praha 18 nabídli mnohem výhodnější podmínky, než má ve variantě, která nakonec zvítězila, rozhodlo se ANO, tohle je Praha 18 a potažmo i TOP 09 Letňany pokračovat ve spolupráci s ODS pro Letňany a především Ondřejem Lněničkou.
Pokud by se náhodou někdo z 12 koaličních zastupitelů rozhodl zlobit, koalice si svou většinu pojistila pozicí uvolněného předsedy výboru pro zastupitele, který nám nenechá ukrást Letňany.
Toto rozhodnutí ANO, tohle je Praha 18 a TOP 09 Letňany je jasným signálem, že i přes sliby deklamované při volební kampani ani ANO, tohle je Praha 18, ani TOP 09 Letňany nemají ani v nejmenším zájem opustit náruč Ondřeje Lněničky a změnit směřování Letňan.
Určitě se nyní znovu objeví řada nesmyslných argumentů, proč spolupráce s námi není možná. Jedinou pravdou ale je, že jsme zcela záměrně všechny pochybnosti při jednání vyvraceli a ukazovali, že pravdivá nejsou a být nemohou.
Rozhodnutí většiny musíme respektovat, i když mu nerozumíme. Zároveň se Vám všem musíme omluvit, protože se nám změnit směřování Letňan nepodařilo. Opravdu nás to mrzí, byť jsme dost dobře nemohli nabídnout více a i za to nabídnuté nás mnozí budete možná kritizovat.
Situace je o to horší, že přestože jsme od Vás získali silnější důvěru, než minule, bohužel znovu v Letňanech zvítězily zájmy jiné a jiných.
Pro nás všechny zvolené zastupitele nyní nastává čas, abychom Vaši důvěru pokud možno alespoň trochu udrželi. Chápeme, že budete zklamaní a řada z Vás naštvaná.
Nic to nemění na naší vůli a ochotě pracovat v Zastupitelstvu tak jako doposud a bojovat za každou dobrou věc, resp. proti každé špatné věci, která se objeví.
K tomu jsme se Vám zavázali a to také splníme!
 
Co připravuje staronové vedení letňanské radnice:  ZDE
Walter 2 webMilí letňanští sousedé, spoluobčané,
v sobotu večer bude jasné, jakým směrem se vydají Letňany v dalších čtyřech letech. Šanci ke zdravému rozvoji a nový impuls dostanou jedině tehdy, když nastane zásadní změna. Když o nich přestanou rozhodovat lidé, kteří je za posledních 16 let dovedli tam, kde jsou dnes a z nichž někteří v Letňanech ani nebydlí.
Jako Zdravé Letňany jsme tou správnou alternativou. Už v minulých volbách jste dali jasně najevo, že chcete konec vlády šíbrů vycházejících z ODS. Ti před čtyřmi lety rychle pochopili, že jim hrozí ztráta vlivu, zapomněli na své otevřené nepřátelství a spojili se proto, aby se i nadále udrželi u moci. Kam to vedlo vidíme kolem sebe: bující zástavba, konfliktní komunikace, dluhy, lhaní vlastním občanům.
To musíme změnit! Jsme na to připraveni, máme v našem týmu lidi, kteří budou pro Letňany i nadále tvrdě pracovat a nasměrují je k tomu, aby se postupně staly městskou částí přátelskou, otevřenou novým myšlenkám a rozvíjející se jako moderní součást moderního města.
Nezapomeňte prosím, že o tom, jak budou vypadat Letňany, se z velké části rozhoduje i v zastupitelstvu hlavního města Prahy. I tam reálně hrozí, že případná koalice SPOLU a ANO vrátí město o 30 let zpět do éry kmotrů a udělá z něj znovu rejdiště developerů, kde padají mosty, bourají se historické památky, ničí se příroda a o podobě našeho města rozhodují lobbisté v hospodě U Myšáka.
Vedli jsme kampaň slušnou a nekonfliktní a tak chápu i tento apel. Chceme-li však něco změnit, musíme být konkrétní a adresní.
Děkuji Vám nejen za sebe, ale i za všechny své kolegy i naše příznivce a podporovatele, kteří jsou připraveni dát Letňanům ten správný směr. Volte prosím číslo 4, volte Zdravé Letňany.
Váš
Zbyněk Walter
kandidát na starostu Letňan        
 
 
 
 
 

HLAVÁČEK Na starostech městských částí vždy oceňuji, když umí hledat reálná a rozumná řešení, která pomohou lidem, kteří v místě žijí. Se zástupci Zdravých Letňany jsem měl možnost se potkávat a jsem přesvědčen, že to dokážou. Proto přeji úspěch v letošních komunálních volbách kandidátce Zdravé Letňany s podporou STAN, PRAHA SOBĚ, KDU-ČSL, a Zelených a těším se, že s nimi budu moct po volbách spolupracovat.“

politici koalice
 
 
 
 
 
 
 Hledání úspor v rozpočtu je mravenčí práce. Velkou část tzv. mandatorních výdajů ušetřit nelze, v dalších kapitolách to bude dlouhodobá a těžká práce.
Co se dá ale udělat okamžitě je redukce výdajů na radniční PR. Současné vedení Letňan vyhazuje statisíce (a za celé volební období miliony) vašich korun na vlastní propagaci. Formou prapodivných zakázek pro své podporovatele nebo „reportážemi“ na Praha TV. Tato „televize“ se zcela zanedbatelnou sledovaností NENÍ nezávislá zpravodajská stanice, jen se tak tváří. Za své reportáže si ve skutečnosti nechává jednotlivými městskými částmi platit. Jejich vedení tak přímo – bez vyjádření opozice – určuje obsah příspěvků. Mnohé městské části s touto TV nespolupracují, Letňany ji naopak využívají velmi intenzivně. ☹️
Tyto peníze ušetříme OKAMŽITĚ. 👍 Smlouvu s PRAHA TV zrušíme a výrazně zredukujeme i další PR výdaje. Ušetřené peníze věnujeme na smysluplné účely.
sidliště Avie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Už 16 let slyšíme od jedné strany, že se snaží vyřešit problém s áviáckým sídlištěm. A když jim dojdou argumenty, řeknou, že to prý způsobili ti před nimi. Přitom oni sami navrhovali větší zastavěnost v sídlišti. Místostarosta Ondřej Lněnička dokonce navrhnul zastavění sáňkovacího kopce. Ano, je to problém složitý a dlouhodobý, ale "řešení" z dílny ODS je zjevně neprůchozí, nefunkční a pro Letňany škodlivé.
Před několika týdny byl předložen návrh, aby Letňany s developerem vyměnily bezcenné zelené pozemky za lukrativní Bahok. Kontroverzní návrh neprošel a rozpadla se na něm koalice. Podle našich výpočtu by na zastavění Bahoku a parkoviště Jančova vydělal developer až jednu miliardu korun! Tohle nesmělo projít a neprošlo. Přitom jsme ve spolupráci s Magistrátem udělali první krok: město nesouhlasí s další výstavbou uvnitř sídliště a má zpracovat územní studii, kde bude přesně nakresleno, kde má zůstat zeleň.
Sám místostarosta Ondřej Lněnička na finančním výboru přiznal, že jeho řešení je špatné a nedokáže vymyslet lepší. My to dokážeme! Máme připraveno osm scénářů jednání s developerem. Chceme najít dohodu mezi místními, developerem, Letňany a Prahou, aby obyvatelé měli jistotu, že jim před okny nevznikne další věžák, jak se to za "vlády jedné strany" stalo už dvakrát. A zdevastované zdravotní středisko se brzy rozpadne.
Bahok je skoro jediné místo, kde Letňany můžou postavit něco pro lidi. My bychom na dvoře rádi vybudovali polikliniku a zbytek Bahoku proměnili postupně na multifunkční dům s byty pro učitele a se zachováním některých velmi oblíbených služeb - obchůdků, občerstvení atd.
Chceme kvalitní veřejný prostor, kvalitní učitele a kvalitní lékaře. Rekonstrukce Bahoku nám s tím vším pomůže. ✅