Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Zdravé Letňany

Letnany západDneska před čtvrtou hodinou ranní koaliční zastupitelé za ODS, ANO a TOP09 za pomoci přeběhlíka Ivana Poláka prohlasovali v zastupitelstvu důležité body ohledně nové zástavby. Místostarosta Ondřej Lněnička, známý z kauzy "provize" za výstavbu nové čtvrti u Tesca, prosadil další úlevu pro developera: nebude muset platit sankce za neplnění smlouvy a z projektu zmizí plánovaná veřejně prospěšná stavba letňanského centrálního parku. Podle slov zastupitelů tam může být až 15 tisíc lidí. Další výstavbu asi 1000 bytů schválila koalice mezi Místeckou a bývalou Kikou, zhruba 1500 bytů je plánováno na malém území vedle Letňanských zahrad. Vzdorovali jsme několik hodin, ale koaliční většina nás převálcovala.
 
 
Co bylo připraveno  zastupitelům  k jednání do včerejšího  jednání ZMČ  (jde pouze o výběr z rozsáhlého materiálu), kromě návrhu smlouvy bez sankcí na investora:

Dohoda o změně smlouvy č. S-2020/95/0298 – Letňany Rozvoj s.r.o.  (pozn.  nové plánované sidliště Letňany západ mezi objektem Tesco a Kolonií u Proseka)

Předkládá: místostarosta Lněnička                                 Zpracoval: Lněnička

- Uzavření Dodatku č. 1 ke smlouvě č. S-2020/95/0298 o uspořádání poměrů v území Letňany Západ se společností Letňany Rozvoj s.r.o., IČ 07658699, se sídlem Na Florenci 2116/15, Nové Město, 110 00 Praha 1, uzavřené dne 01.06.2020 (dále jen „smlouva“), jehož předmětem je navýšení spolupodílu investora do území (kontribuce) peněžitým plněním na celkovou částku 400.000.000,-Kč, a to ve znění uvedeném v příloze 1 usnesení;

- Předmětné území, které je změnou ÚP dotčeno, bylo z pohledu vlastnických vztahů natolik roztříštěné, že vznik nového lesoparku neumožňovalo; navíc vlastníci s využitím území pro lesopark a parkové plochy nesouhlasili a o převod pozemků pro naplnění těchto účelů nemají zájem.

- Funkci rozsáhlé rekreační plochy pro potřeby (nejen) obyvatel městské části Praha 18 plně převzal, a to již od roku 2010 Lesopark Letňany ve východní části k.  . Letňany při hranicích s městskýi částmi Praha 19 a Čakovice. 

Pozn: investor se domnívá, že lidé mohou využívat Lesopark, který je cca 3 km vzdálený.

- Vzhledem k výše uvedenému se navrhuje netrvat na požadavku zachování VPS 6│ZP│33 Praha 18 – založení lesoparku a parkových ploch uplatněného v rámci připomínek k návrhu zadání změny č. Z 3036/10, neboť jej MČ má projekt centrálného lesoparku  za překonaný a neaktuální. 

Pozn:  na základě čeho soudí investor Letňany rozvoj s. r. o. , že projekt  lesoparku  je překonaný a neaktuální.

BazenJak už asi víte, na pondělním mimořádném zastupitelstvu se nepodařilo schválit finanční dotaci Lagoonu Letňany ve výši 1 milion korun, jež by bazénu pomohl pokrýt část provozních nákladů a přežít těžké covidové období. Bod programu předložil jeden z radních Ivan Polák. Tento bod, který měl pomoci letňanskému plaveckému areálu byl však po zahájení zastupitelstva výrazně změněn a nahrazen návrhem, kdy měla finanční prostředky 1 milion Kč. bazénu zajistit teplická developerská společnost. Šlo by tedy o nejistou dohodu, protože v době jednání zastupitelstva nebyla předložena žádná závazná smlouva a nabýváme dojmu, že vše má trochu podezřelé pozadí. Nyní se koalice ANO, ODS, TOP09 a Svobodní vymlouvá na rozpočtové provizorium, které však pro ní do pondělního odpoledne nebylo žádným problémem.

Místostarosta Lněnička pak celou koaliční manipulaci završil zveřejněním soukromých telefonních čísel našich zastupitelů na facebooku a to bez jejich souhlasu. Naše zastupitele za klub Zdravé Letňany lze samozřejmě kdykoliv kontaktovat, a to na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.., nebo na telefonních číslech, , která na facebooku zveřejnil koaliční zástupce naší radnice, místostarosta, Ondřej Lněnička

Je nám moc líto, kam celá situace dospěla a věříme, že letňanský bazén nebude nucen opět zavřít alespoň díky pomoci pražského magistrátu.

Tadeáš Štěpka, Piráti z Letňan 

Zdroj: fb: piratiletnany

Související článek:  Lagoon opět v ohrožení

 

Plaveck stadion

 

Zatímco magistrátní zastupitelstvo má ve čtvrtek 27. 1. 2022  poslat peníze na další existenci Lagoonu, letňanské zastupitelstvo ( koalice ODS, ANO, TOP 09, Svobodní) 24. 1. 2022 ( pozvánka na jednání ZMČ ) odmítlo náš návrh na podporu Lagoonu za volné vstupenky pro letňanské a získání pozemků parku u Lagoonu, aby tu park nemohl být zastavěn. Letňanská koalice prosazuje, aby Lagoon místo městské části podpořil developer. Ten chce změnit územní plán a postavit u Malkovského několik set bytů. Proč letňanští radní podmiňují podporu Lagoonu další výstavbou? Nedostali jsme odpověď.

Zdravé Letňany z. s.

Komentář člena spolku Zdravé Letňany a zastupitele T. Rašky, který zastupitelstvo z důvodu karantény sledoval v online.

Zdroj: fb Zdravé Letňany

To, co se včera odehrálo na letňanském zastupitelstvu, je zcela mimo pravidla nejen fungování zastupitelstva, ale i prostého slušného chování.

Zastupitelstvo bylo svoláno kvůli jednomu jedinému a jednoduchému bodu - podpoře Letňany Lagoon. Předkladatel však až ve chvíli, kdy se předklad projednával, jeho znění naprosto zásadně změnil a to s odůvodněním, že se "objevily nové skutečnosti." Tyto "nové skutečnosti" však byly vedení radnice prokazatelně známé již nejpozději 20.1., tedy 4 dny před jednáním zastupitelstva. Bylo tedy dost času na to, aby byli zastupitelé s těmito skutečnostmi seznámeni, mohl být připraven nový předklad a ten se mohl řádně projednat.

Tohle byl naprosto gangsterský způsob práce radniční koalice, která zcela záměrně kolem bodu vytvořila takový chaos, aby podpora Lagoonu nebyla přiznána a naopak, abychom jako zastupitelstvo podepsali bianco šek developerovi, který usiluje o další mohutnou výstavbu v Letňanech. Spojili dohromady dva zcela nesouvisející body a udělali to zcela neomaleným způsobem.

Jaký vliv bude mít tohle celé na další fungování Lagoonu je teď ve hvězdách.

 

Bazen

Milý sousedé, 

máme samozřejmě radost, že se podařilo zažehnat aktuální krizi a zítra se znovu otevře Letňany Lagoon. Jen bychom rádi krotili případný bezbřehý optimismus, popsali, co přesně se událo a jaká je perspektiva.

Lagoon se do potíží dostal souběhem tří faktorů:

  1. výrazně nižší návštěvnost v důsledku Covidu (-60%)
  2. výrazný vzestup nákladů na energie (+350%)
  3. výpadek v dotacích ze strany hl. m. Prahy v důsledku platných pravidel pro tyto dotace

Včera se dohodlo pouze to, že Lagoon dostane peníze nutné k obnovení provozu. Ale tyto peníze nezajišťují dlouhodobou existenci bazénu, řeší celý problém maximálně na pár měsíců.  Kromě provozních nákladů bude objekt a technologie potřebovat i poměrně zásadní investice, které se budu pohybovat v řádu desítek milionů. Na ty si majitel v žádném případě sám nevydělá. Případné investiční dotace z veřejných zdrojů jsou pak velmi komplikované mimo jiné i proto, že majitel Lagoonu uzavřel před 4 lety smluvní vztah s potenciálním investorem a nikdo tak teď není schopen říci, co bude s bazénem po květnu 2023. A za těchto okolností jsou jakékoli další investice ze strany "eráru" nemyslitelné.

Jako Zdravé Letňany budeme podporovat systémové řešení, které ovšem výrazně přesahuje nejen Letňany, ale i hlavní město Prahu, netýká se jen Lagoonu, ale mnoha dalších sportovišť v celé ČR a do nějž zřejmě bude nějakým způsobem muset vstoupit i stát.  V Titaniku tedy byla ucpána ta největší díra, nějakou dobu se na hladině udrží, ale pokud se neopraví definitivně a kvalitně, ke dnu stejně jít může.

To, co teď může udělat pro Lagoon každý z nás (nebo spíš pouze ten, kdo má státem posvěcen vstup do podobných zařízení), je chodit tam co nejvíce sportovat, čímž podpoříme nejen Lagoon, ale i své zdraví a imunitu. Jsme moc rádi, že se povedlo Lagoon znovu otevřít, ale hotovo a dlouhodobě vyřešeno rozhodně není.

T. Raška,  Zdravé Letňany

Plaveck stadionDnes odpoledne proběhla  video schůzka, kterou svolal na základě iniciativy zastupitelů za Zdravé Letňany pražský zastupitel a zároveň starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě). Schůzky se zúčastnili lídři pražské koalice, jednatel společnosti Letňany Lagoon, starosta MČ Praha 18 (ANO) a dva letňanští opoziční zastupitelé. Předmětem schůzky bylo vyřešení současné situace okolo plaveckého bazénu. Řešila se také dlouhodobější perspektiva financování tohoto zařízení, jehož provoz je čím dál nákladnější.

Jednání otevřelo poměrně reálnou cestu k tomu, aby se Lagoon mohl brzy znovu otevřít. K tomu je však třeba, aby proběhla další jednání s obchodními partnery Letňany Lagoon a tak je předčasné hovořit o jakýchkoli termínech či definitivních závěrech. Pražský radní Šimral (Piráti) připravuje tiskovou zprávu, která celou situaci shrne, o dalším vývoji vás budeme průběžně informovat.

Zdravé Letňany

Strana 9 z 42