Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Praha, 21. 10. 2011 - „Zcela nerozumím oznámení vlády o další podpoře obnovitelných zdrojů energie, především fotovoltaiky,“ tak reaguje poslanec VV Radim Vysloužil na aktuální zprávu, že vláda bude v příštím roce dotovat fotovoltaiku a celkem vynaloží 11,7 miliardy korun na provoz obnovitelných zdrojů. Elektřina by tak měla zdražit pro domácnosti o 4,3 % a pro podniky o 6,2% .

Podle poslance VV Radima Vysloužila by ale další zdražování elektřiny bylo negativním zásahem nejen do peněženek lidí, ale i do konkurenceschopnosti České republiky.  „V době hospodářské recese by to negativně dopadlo na celou ekonomiku. Pro průmysl, který je na elektřině životně závislý, by zvyšování ceny elektřiny znamenalo zdražování koncových výrobků určených na export. To by naše podniky citelně oslabilo v konkurenci se zahraničím,“ vysvětluje.

Poslanec Vysloužil se obává, že státu na pokrytí mnohamiliardové dotace nebudou stačit speciální daně ze solárních elektráren nebo z bezplatných emisních povolenek, s nimiž počítá. „Bojím se, že pak přijdou na řadu buď další rozpočtové škrty, nebo vláda prostě bude muset zvýšit poplatníkům daně,“ říká Radim Vysloužil, který proto rozhodnutí vlády nechápe. „Očekával bych ponaučení z posledních let, kdy u nás v kvůli legislativnímu zmetku vyrostly fotovoltaické panely jak houby po dešti, bez ohledu na bonitu půdy,“ podivuje se.„Přestaňme už konečně být eurohujery v podpoře obnovitelných  zdrojů  a zaměřme se na konkurenceschopnost a na ekonomické odůvodnění výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud vláda chce dál podporovat fotovoltaiku kvůli  unijní Strategii 2020,  můžeme být zcela klidní, protože v současné době patříme v plnění jejích cílů mezi premianty. Navíc nám ani za nesplnění těchto závazků nehrozí žádná sankce,“ informuje Vysloužil, který se obává stavu, kdy bychom sice měli  12,5 % elektřiny z obnovitelných zdrojů, ale v důsledku vysokých daní a cen elektřiny by naše ekonomika nebyla konkurenceschopná, a to by mělo vliv na růst nezaměstnanosti a snížení životní úrovně lidí.„Cestu vidím spíš v podpoře ekonomiky i vědy a výzkumu obnovitelných zdrojů. To nás dovede nejen k  vyspělé ekonomice, ale také vyšší účinnosti obnovitelných zdrojů, aby byly ekonomicky soběstačné a obešly se bez další podpory ze strany státu,“ dodává poslanec VV Radim Vysloužil.

zdroj: veciverejne.cz


IZIP, nefunkční projekt elektronických zdravotních knížek, dosud spolkl miliardu. Miliardu korun z kapes všech pojištěnců VZP. Každý rok pak stojí další 150 milionů. A projekt pokračuje.

Důvodem však není to, že by snad existovala naděje na jeho lepší využití. Prodlužování nesmyslného nápadu je totiž levnější, než arbitráž, ve které by státu hrozila miliardová sankce.  „Velmi zvláštní je, že o dalším posunu v tomto kontroverzním projektu, kterému reálně hrozilo zastavení, nebyli informováni členové Správní ani Dozorčí rady VZP. Ředitel VZP Pavel Horák zamlčel, že jednatelé společnosti IZIP, kterými jsou překvapivě europoslanci za ODS pánové Cabrnoch a Ouzký, akcie společnosti IZIP předali švýcarské společnosti zcela zdarma. Sami uvádějí, že tento krok má zabránit zrušení pokračování tohoto projektu. Považuji to za naprosté selhání ředitele VZP. Jeho argument, že se ho na tuto skutečnost nikdo neptal, není postojem vrcholového manažera, a vzbuzuje množství dalších otázek,“ řekl Radim Vysloužil, poslanec VV a člen Dozorčí rady VZP. Jednání europoslanců Cabrnocha a Ouzkého, kteří za celým projektem stojí, Vysloužil nepovažuje za náhodu. „Museli vědět, že svým jednáním postaví VZP do neřešitelné situace a současně poškodí Českou republiku v případě, kdy VZP bude chtít od celého projektu odstoupit. Celý projekt IZIP provází nevídaná řada zvláštností,“ dodal Radim Vysloužil.

zdroj: veciverejne.cz

 

Vnitro: Organizovaný zločin prorostlý státní správou i policií vynáší miliardy ročně


Organizovaný zločin je podle ministerstva vnitra v Česku na takové úrovni, že vedle soukromé sféry prorostl i do státní správy, samosprávy a orgánů činných v trestním řízení, tedy policie, státního zastupitelství i soudů.  Úřad ve své nové koncepci boje proti organizovanému zločinu předpovídá, že se zločinecké skupiny budou snažit prosadit své zástupce do volených funkcí. Přístup do soukromé i státní sféry v současnosti získávají pomocí rozsáhlé korupce, uvedlo vnitro. „Organizovaný zločin představuje v současné době nejzávažnější nevojenskou hrozbu pro českou společnost. Zločinecké skupiny skrze svou činnost podrývají společenské uspořádání, narušují stabilitu ekonomiky, podkopávají demokratické struktury a v konečné fázi tak způsobují zánik právního státu," stojí v materiálu ministerstva. Mezi hlavní trendy organizovaného zločinu patří podle úřadu rozšiřování nelegálních aktivit směrem k méně násilné a méně rizikové, ale zároveň více výnosné trestné činnosti. Většina zločineckých skupin začala v Česku působit po roce 1989, s přelomem tisíciletí začaly ustupovat od tradičních násilných praktik. Samotní šéfové mafií jsou prý pro policii „takřka nedostižitelní“, protože se do páchání trestné činnosti zapojují jen minimálně a soustředí se hlavně na legální nebo polozákonné aktivity. Nejvýnosnější a nejnebezpečnější je hospodářská kriminalita

Číst dál: Organizovaný zločin prorostlý státní správou i policií vynáší miliardy ročně

Článek Karolíny Peake v dnešním vydání Lidových novin.


Od redaktora Zídka (Peake v politice, LN 13. 7.) jsem si vykoledovala úsměšek za svou snahu podpořit slušnost a věcnost v politice. Zdá se to málo. Pochybuje i o přínosu mé zkušenosti s komunální politikou. Tu jsem nabyla konkrétně na Praze 1, tvrdém cvičišti pro budoucí boje ve "velké" politice. Myslím, že mé působení v zastupitelstvu dokazuje, že věřím na konkrétní výsledky a ne na bezduché sliby ve stylu "jednou". Pokud jsem však nevědomky někdy někomu při svém působení v politice ublížila nebo někoho znevýhodnila ve prospěch jiného, budu ráda, když se mi ozve. Nebo se snad zásadně zhorší člověku charakter, až když dostane exekutivní funkci ve vládě? Podle článků v novinách se mi to tak zdá a je na čase, abych zpytovala svědomí. Preventivně.

Překvapila mne také historická paralela s působením Ludmily Jankovcové, jiné ženské vicepremiérky a neznalost (možná záměrné nepochopení) pravomocí šéfa Legislativní rady vlády. To bych od stoupence věcného přístupu a historika popularizátora Zídka nečekala. Pravda, ve srovnání s dlouholetou političkou, nejprve členkou komunistické hrůzovlády a později signatářkou Charty 77, nemohou mé zkušenosti obstát.

Boj proti korupci nejen na papíře

Dovolím si tedy alespoň ve zkratce shrnout své kompetence předsedkyně Legislativní rady vlády a místopředsedkyně vlády.

Budu kontrolovat přípravu a podobu návrhů všech zákonů, které nesou podpis vlády. Ve vlastní kompetenci pak mám přípravu všech zákonů, které zasahují do Ústavy. V nejbližší době mne tak čeká práce na rozšíření pravomocí NKÚ, přímé volbě starostů nebo celostátním referendu. Mám také významné právo veta vůči veškeré legislativě, která v sobě skrývá potenciální korupční rizika. Mým cílem, vedle prosazování konkrétních protikorupčních opatření v život (z 58 jich je již 25 schváleno, řada z nich už funguje v praxi, namátkou např. zpřísnění trestů za korupční jednání u úředníků, zveřejnění zakázek a prodeje veřejného majetku, zavedení trestní odpovědnosti právnických osob, rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ na obecní, regionální rozpočty, ale i rozpočty veřejnoprávních institucí, rozšíření testů spolehlivosti apod.), je i dohled nad jejich skutečným naplňováním v praxi a příprava strategie na další období. Na základě svých komunálních zkušeností se chci zaměřit na úzkou spolupráci s obcemi a kraji. Právě v podpoře protikorupčních opatření na radnicích a krajských úřadech může dojít k významným úsporám, protože skrze rozpočty měst a krajů jde přes šedesát procent všech veřejných peněz. Budu úzce spolupracovat s ministerstvy a specializovanými státními orgány, nevládními organizacemi a odborníky na tvorbě, popularizaci a prosazování těchto zákonů v život.

To vše dělám nejen pro komentátorem zlehčovanou slušnost, ale i proto, aby občané získali záruku, že peníze, které dávají státu a obcím, budou investovány s rozmyslem a v širší prospěch, ne jen pro vybrané. Ač vám se to, pane Zídku, zdá možná málo, mně to bohatě postačí.

Mgr. Karolína Peake

místopředsedkyně vlády

Zdroj: veciverejne.cz

Slovní přestřelky mezi představiteli Věcí veřejných a zbytkem koalice pokračují. Odstoupivší ministr dopravy Vít Bárta (VV) na obvinění ze strany bývalé stranické kolegyně Kristýny Kočí a výroky premiéra Petra Nečase (ODS) odpověděl náznaky jiné interpretace současné aféry.

 9. 4. 2011    20:54

"Mám informace o tom, že expremiér Topolánek se dnes sešel s bývalou šéfkou poslanců VV Kristýnou Kočí a předsedou poslanců ODS, Petrem Tluchořem. Jejich setkání je signál čehosi nevoňavého, které je zapotřebí brát vážně a sledovat následující hodiny, co se bude dít dál," uvedl Bárta ve vysílání Frekvence 1.

V kanceláři poslance Tluchoře se podle něj už domlouvali nějací přeběhlíci. "Tak tady máme ten samý scénář. A samozřejmě Mirek Topolánek je velký kamarád Mirka Kalouska, takže ty věci do sebe zapadají," tvrdí Bárta.

Číst dál: Premiér s námi hrál divadlo a Kočí chodila na nevoňavé schůzky, tvrdí Bárta

Strana 34 z 38