Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

V případě telefonátů ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se aktéři, včetně premiéra Petra Nečase (ODS) spoléhají na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Ta podle nich má vyšetřit, zda ministr tlačil na vyšetřovatele kauzy CASA nebo na policejního prezidenta Petra Lessyho.

 Zvětšit obrázek
Ilustrační foto

FOTO: Ondřej Kořínek, Novinky
Dnes 13:48

Jenže jak Právo v pátek dopoledne zjistilo, inspekce se nyní zabývá pouze tím, kdo vynesl na veřejnost informace o telefonátu mezi Kalouskem a policistou Jiřím Mazánkem. Mluvčí GIBS Radka Sandorová Právu řekla, že inspekce již kvůli tomu zahájila trestní řízení. Samotný obsah telefonátu, tedy zda ministr kriminalistovi vyhrožoval, GIBS podle mluvčí neřeší.

Ministr přiznal, že s kriminalistou hovořil, popřel však, že by mu jakkoli vyhrožoval. Opakovaně vše označil za policejní provokaci.

Zneužití pravomoci úřední osoby

„Nejsme příslušní k tomu, abychom nějakým způsobem vyšetřovali nebo prověřovali pana ministra. V případě, že se k takové informaci dostaneme a nějaké takové podezření by se tam zjistilo, tak by se to muselo postoupit příslušnému orgánu, policii,“ vysvětlila Sandorová. Doplnila, že nic takového se dosud nestalo.

Trestní řízení inspekce zahájila pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby. „Je to na neznámého pachatele z řad policie,“ řekla dnes Sandorová.

Podle informací Práva se však inspekce zabývá tím, jak se dostala zpráva o telefonátu Kalouska s Mazánkem na veřejnost. Inspekce rovněž prověřuje, zda onen neznámý policista informaci nevynesl s úmyslem ovlivnit dění kolem kauzy CASA.

Podle zvolené kvalifikace by v případě pravomocného odsouzení hrozil viníkovi šestiměsíční až tříletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Vyhodnocují informace
Inspekce podle mluvčí zaznamenala i včerejší informace o telefonátech mezi Kalouskem a policejním prezidentem Lessym. Šéf policie ve čtvrtek poslancům bezpečnostního výboru řekl, že mu Kalousek minulou středu volal.

Ministr se podle Lessyho nevhodně vyjadřoval na adresu policie a naznačoval, že „budeme všichni odstíháni ve velmi krátké době“. Kalousek to označil za další policejní provokaci s tím, že doufá, že vše vyšetří GIBS. Na šetření inspekce odkázal i premiér Nečas.

Sandorová v souvislosti s čtvrtečními informacemi nechtěla nijak komentovat přijatá opatření. Žádný oficiální podnět však prý inspekce kvůli Lessyho slovům dosud neobdržela. „Od včerejšího dne, kdy se ty informace začaly objevovat v médiích, tak naši specialisté se seznamují se všemi dostupnými informacemi a průběžně je vyhodnocují,“ podotkla mluvčí GIBS. Jaký bude další postup inspekce ohledně obou případů, nechtěla Sandorová přiblížit. Řekla pouze, že vše bude probíhat standardně.

Jiří Hardoš, Právo

zdroj: novinky.cz

- zvýšení DPH na 15 a 21 procent
- z příjmu nad 4násobkem průměrné mzdy, zhruba nad 100 tisíc korun měsíčně, se bude od roku 2013 tři roky odvádět navíc "solidární příspěvek" 7 procent
- od roku 2014 daň z příjmu 20 procent z hrubé mzdy pro všechny
- omezení pro živnostníky: při využití výdajových paušálů nebudou moci uplatnit některé slevy na dani (na manželku, na děti), paušály 30 a 40 procent jen při výši obratu do 2 milionů korun ročně
- zrušení doplatku na bydlení vypláceného v rámci pomoci v hmotné nouzi
- zrušení stropu pro odvody zdravotního pojištění
- zrušení slevy na dani pro pracující důchodce, má se týkat i osob s plně invalidním důchodem
- omezení daňové výhody "zelené nafty"
- srážková daň vůči "daňovým rájům" ve výši 35 procent
- nová spotřební daň z tichého vína 10 Kč za litr, nebude se týkat malých vinařů
- zavedení uhlíkové daně 15 eur za tunu oxidu uhličitého, což zdraží topení uhlím
- zrušení zaměstnaneckého paušálu ve výši 3 000 korun (který ale ještě ani nezačal platit)
- zvýšení daně z převodu nemovitosti o procento
 

Už teď je pravděpodobné, že na podzim si poslanci hlasování ještě jednou zopakují, protože v Senátu má převahu opoziční ČSSD. Ti téměř určitě návrh daňových změn vrátí a vládní koalice bude potřebovat 101 hlasů, aby opozici přehlasovala.

Vláda chce sérií návrhů na vyšší zdanění snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 42 miliard korun. "Měli byste se svým vlastním pravicovým voličům omluvit," řekl v rozpravě šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Vládní balík návrhů podle něj negativně ovlivní životy milionů lidí.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 v rozpravě jen řekl, že nepodpoří pozměňovací návrhy poslanců k úspornému balíku. Premiér a předseda ODS Petr Nečas se do polemiky s opozičními poslanci nepustil vůbec a vládní balík s vyššími daněmi nehájil.

Tluchoř: Zvýšení daní je v rozporu s programem ODS i zájmy občanů
S tvrdou kritikou vládního balíku vystoupil bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Zvyšování daní - DPH, nejvyšších příjmů i trestání živnostníků - je podle něj nepřijatelné. "Je to v rozporu s programem a dlouhodobou politikou ODS a v přímém rozporu se zájmy českých občanů," řekl Tluchoř.

Oznámil, že ODS zavázala všechny své poslance, že musí hlasovat pro vládní návrh. Tluchoř se rozhodl, že zůstane loajální k vládě, i když s návrhem nesouhlasí. Opozičním stranám ČSSD, komunistům a Věcem veřejným se nepodařilo prosadit zamítnutí návrhu ani jeho vrácení k novému projednání.

"Nezvyšujte dál DPH, je to podvod na voliče," řekl krátce před hlasováním exministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných. Jeho slova byla marná, vládní většina si prosadila svou a sociální demokraté se Bártovi vysmáli, že když byly VV ve vládě, podpořily i ony právě zvyšování daně z přidané hodnoty.

Součástí vládního balíku je i omezení podpory "zelené nafty", tedy daňové výhody, kterou využívají zemědělci. Od příštího roku se daňová výhoda zelené nafty sníží a od roku 2014 bude zrušena úplně.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/poslanci-kyvli-na-vyssi-dph-i-vyssi-zdaneni-lidi-s-nejvyssimi-prijmy-1j3-/ekonomika.aspx?c=A120713_103209_ekonomika_kop

13. července 2012  9:11,  aktualizováno  13:43
Sledujeme on-line Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že má dva svědky telefonátu policejnímu prezidentovi Petru Lessymu kvůli vyšetřování nákupu letounů CASA. Údajně mluvili o nákupu policejních aut. To ale Lessy odmítá a je ochoten jít na detektor lži. Výbor pro bezpečnost, kde má převahu opozice, vyzval premiéra Petra Nečase, ať navrhne odvolání Kalouska z vlády.
Usnesením výboru se premiér nemusí řídit. Vládní poslanci se ani nezúčastnili hlasování, a tak pro výzvu odvolat Kalouska zvedli ruku jen poslanci ČSSD, KSČM a Věcí veřejných.

"Bylo to po cestě na Velehrad v autě a já tam neseděl sám," popsal okolnosti telefonátu policejnímu prezidentovi Kalousek. Tlak na Lessyho popírá. Řekl to už ráno ve Sněmovně a v poledne zopakoval na mimořádném jednání výboru pro bezpečnost. Kalousek prohlásil, že s Lessym mluvil o tom, jak by mu mohl pomoci při pořízení nových passatů pro policii.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/telefonaty-ministra-kalouska-policejnimu-prezidentovi-lessymu-px8-/domaci.aspx?c=A120713_063920_domaci_kop

13. července 2012  1:01
Středeční pětihodinové jednání Sněmovny o vydání poslankyně Vlasty Parkanové mělo nečekanou hlavní hvězdu. Tou byl ministr financí Miroslav Kalousek, který zuřivě gestikuloval směrem k přihlížejícím a z úst vypouštěl jeden kontroverzní výrok za druhým. "Kalouskovo vystupování považuji za nešťastné," uvedl v rozhovoru pro MF DNES Nečas.

Zvětšit fotografiiMinistr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS) se občerstvují během vystoupení Vlasty Parkanové. Pití platil Kalousek, do sálu ho přinesl Nečas. | foto:  David Neff, MF DNES

Kalousek si při středečním jednání Sněmovny o vydání poslankyně Vlasty Parkanové nebral servítky. Dokonce si dovolil školit i samotného premiéra Nečase, když směrem k zaplněnému sálu hlásal: "To si říkáte právní stát? Že se nestydíte!" Apeloval tak na všechny poslance, kteří chtěli Parkanovou vydat, tedy i svého nadřízeného Nečase. Mnozí by očekávali jeho tvrdou odvetu, on se ale drží zpátky.

Velký rozhovor s Petrem Nečasem i o Miroslavu Kalouskovi
Čtěte v pátek 13. 7.
MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone "Pan první místopředseda TOP 09 se nechal velmi emotivně unést. Koneckonců nejen on. Situaci, kdy byl každý dopředu rozhodnutý, jak bude hlasovat, a přesto to vedlo k pětihodinové debatě, ve které vystupuje jeden morální gigant za druhým včetně pana Grebeníčka, považuju za hodně ujetou politickou sezonu," uvedl Nečas v rozhovoru pro MF DNES a dodal, že i on považuje některé kroky policie za nejasné. Věří ale, že se při standardním řízení orgánů činných v trestním řízení vše vysvětlí.

Nebylo to ale poprvé, co musel Nečas nad nestandardním postupem Kalouska v kontroverzním případu letounů CASA vrtět hlavou. "Vystupování pana prvního místopředsedy TOP 09 Kalouska v kauze CASA považuji za mimořádně nešťastné a neříkám to poprvé," uvedl stroze Nečas. Během rozhovoru však netušil, že Kalouskovo řádění neskončilo.

Ve čtvrtek odpoledne totiž policejní prezident Petr Lessy na mimořádném jednání sněmovního výboru pro bezpečnost přišel s informací, že Kalousek v rámci vyšetřování případu letounů CASA telefonoval i jemu, a to i navzdory předchozímu varování premiéra Nečase (více o telefonátech Lessymu čtěte zde). Otázkou tak zůstává, jak se s neposlušným ministrem financí hodlá Nečas vypořádat.

Navzdory bouřlivým reakcím svých politických kolegů totiž zůstává i po další Kalouskově kaňce velmi mírný. "Slova pana policejního prezidenta jsou velmi závažná, nepochybuji, že je může dokázat. (...) Předpokládám, že celou věc vyšetří Generální inspekce bezpečnostních sborů," reagoval ve čtvrtek večer Nečas. Kritická slova na Kalouska od něj však překvapivě nezazněla.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/necas-o-telefonatech-kalouska-d25-/domaci.aspx?c=A120712_213444_domaci_ert

13. července 2012  10:02
Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan zveřejnil doslovný přepis vulgárního telefonátu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09, aby dokumentoval, čeho je Kalousek schopen. Ministr poslanci Skokanovi více než jadrně vyčítal, že to byl on, kdo loni v září upozornil novináře na to, jak Kalousek nafackoval mladíkovi v Praze u Sněmovny.
Doslovný přepis hovoru, jak ho zveřejnil poslanec Skokan:

Skokan: Dobrý večer, pane ministře!
Kalousek: Nazdar, ty debile!
Skokan: Mluvím prosím s ministrem financí inženýrem Miroslavem Kalouskem?
Kalousek: Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš, ty čůráku.
Skokan: Promiňte, ale asi to trochu přeháníte.
Kalousek: Kolik ti za to dali, ty blbečku?
Skokan: Nevím, o čem mluvíte.
Kalousek: Víš moc dobře, o čem mluvím. Odmít jsem ti někdy nějakou dotaci? Potřebuješ prachy? Proč seš taková svině?
Skokan: Já nemůžu za to, že jste někoho zfackoval.
Kalousek: Proč jsi musel posílat esemesku všem novinářům? To jste všichni takoví udavači?
Skokan: Byla tam spousta svědků, tohle nezatlučete, ani nezametete pod koberec.
Kalousek: Jo, a že zrovna ty to musíš napráskat.
Skokan: Já?
Kalousek: No jasně ty. Dyť mi to ty novináři volali. A ne jeden. Voni nejsou takový skety jako ty. Ty sis myslel, že tě jako zdroj neprásknou, co?
Skokan: Hele, nechte si ty sprosťárny. Všichni se Vás bojí a na to spolíháte, nikdo si to nechce rozdat s mocným ministrem financí. Co kdyby . . . a na mladýho kluka si dovolíte. Tak víte co, já se Vás teda nebojím vůbec, příště s tím počítejte a dejte mi pokoj.
Kalousek: Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Jsme asi tak stejně veliký, na mladým jsem se dneska rozcvičil . . .
Skokan: Klidně, když si sundáte ty brejle, nerad bych se o ně pořezal.
Kalousek: Tak zejtra ve sněmovně.
Skokan: Klidně, pane ministře.

Poslanec Věcí veřejných Skokan poté požádal Sněmovnu, aby se chováním Kalouska zabývala. Jménem dvou poslaneckých klubů - TOP 09 a ODS - ale zařazení nového bodu vetoval šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Kalousek na vystoupení Skokana v parlamentní rozpravě nijak nereagoval. "Co předvedl pan poslanec Skokan, je naprosté lidské dno a vrchol trapnosti," komentoval později Kalousek pro iDNES.cz Skokanovo vystoupení.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/poslanec-skokan-zverejnil-vulgarni-telefonat-ministra-kalouska-pxv-/domaci.aspx?c=A120713_100313_domaci_kop

Strana 32 z 38