Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Peake_KarolnaVláda schválila návrh legislativní úpravy jmenování zástupců státu a územních samospráv do orgánů společností s majetkovou účastí státu a územních samospráv. „Do konce září předloží ministři vnitra a financí návrh zákona, který by měl přispět ke zprůhlednění podmínek pro jmenování zástupců státu, obcí a krajů. Jedná se o splnění úkolu z protikorupční strategie. Po přijetí zákona budou vždy zveřejněna kvalifikační kritéria, ale i podmínky pro odměňování členů dozorčích a správních rad. Hlavním kritériem pro jmenování už nebude stranická knížka,“ řekla Karolína Peake.

Zdroj: Lidem.cz

Úřad ministra Drábka nyní čelí vážným podezřením, že dodavatelé systému, který přijde státní kasu na více než 75 milionů korun, jsou štědrými sponzory TOP 09. Dostávají snad pod dohledem náměstka Šišky donátoři TOP 09 za 'odměnu' milionové státní zakázky?" ptá se ve svém prohlášení Stráská. ČSSD žádá ministra Drábka, aby neprodleně zahájil šetření, kterými vyvrátí podezření o mrhání finančních prostředků ve svém rezortu. "Požadujeme vyvození jasné personální odpovědnosti za opakované kolapsy IT systémů, tedy odvolání 1. náměstka Vladimíra Šišky, který dle našeho názoru na ministerstvu zcela manažersky selhal," dodala Stráská. K žádosti vedou ČSSD také zprávy v médiích, že dodavatel systému na úřadech práce byl vybrán bez řádného výběrového řízení. "Ministerstvo práce a sociálních věcí fatálně selhalo v IT systémech už na začátku roku, kdy i přes opakovanou kritiku ČSSD i státních úředníků spustilo zcela nepřipravený nový systém výplat sociálních dávek. Drábkův úřad tak způsobil nejen totální kolaps úřadů práce, ale především poškodil tisíce lidí, které svou neschopností uvrhl do existenčních potíží!" uzavřela stínová ministryně.

původní zdroj: ČSSD

Zatímco politici z vládní koalice Lessyho iniciativu vůči podřízeným nechápou a kritizují ji, opozice mu vyjadřuje spíše podporu. Podle předsedy výboru pro obranu Jana Vidíma (ODS) nemá Lessy se svou rolí policejního prezidenta nic společného.

 „Vstoupil evidentně do politiky – a teď je otázka, za koho bude kandidovat do Senátu. Kamery a politiku miluje,“ sdělil Právu.

Jeden z aktérů sporu, ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že neví, jaký tlak má policejní prezident Lessy na mysli. Podle něj jsou ve dvou jeho vyjádřeních rozpory.

„Ve čtvrtek 12. července na bezpečnostním výboru řekl, že jsem mu snad měl vyhrožovat nebo ho zastrašovat, což je nesmysl. Den poté na dotaz, proč si na to vzpomněl najednou po šesti dnech, řekl, že telefonát necítil jako nátlak ani jako snahu o ovlivnění vyšetřování,“ řekl Právu. Pokud podle něho někdo říká, že jde o tvrzení proti tvrzení, tak je to ale tvrzení Lessy I. proti Lessymu II.

„Pan prezident by měl nejdříve upřesnit, které tvrzení má na mysli. Nevím, které chce obhajovat na detektoru lži, ale obě asi těžko může, protože by přístroj zkratoval,“ poznamenal.

Kalousek se na polygraf nechystá: „Detektor lži není boží soud a je nedůstojné ho za něj vydávat. Mám dva hodnověrné svědky a přesně vím, co jsem mu říkal. A mnohem zajímavější než moje tvrzení, které je v rozporu s tvrzením prezidenta, je rozpor mezi jeho vlastními tvrzeními.“ Předseda sněmovního bezpečnostního výboru a VV Radek John uvedl, že je třeba útokům na policii zabránit.

Tejc: Rozumím tomu, že se musel ozvat
„Je naprosto absurdní, že se ministr vnitra nezastal policie. Jsme svědky děsivých útoků politiků, aby všechny policisty vyšetřující velké kauzy znejistěli. Musíme se tomu za každou cenu bránit, jinak se dostaneme tam, kde jsme byli v roce 2010, kdy policie byla v rohu,“ řekl Právu.

Pochopení pro Lessyho prohlášení projevil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Poté, co musel snášet on i policie v posledních dnech a týdnech ze strany pana ministra Kalouska a dalších, rozumím tomu, že se musel ozvat. Ve chvíli, kdy je tady snaha o jeho kriminalizaci a kriminalizaci jeho podřízených, tak si myslím, že toto jeho prohlášení je ještě to, které lze naprosto chápat,“ řekl Tejc Právu.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) prohlásila, že konflikt mezi Lessym a Kalouskem vyvolává dojem, že spíše než tito dva lidé ho hrotí soc. dem. a Věci veřejné.

„Lessy na začátku jasně řekl, že se mu Kalousek omluvil a za nátlak nebo vyhrožovaní jeho telefonát nepovažoval. Opozice však situace zneužívá. Paradoxní je, že VV tak ohrožují postavení policejního prezidenta, kterého samy prosadily. Zneužívají této situace k politickým bojům. Nikoli v zájmu policejního prezidenta, ale v zájmu vlastním,“ uvedla. Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa chtěl Lessy svým dopisem dát písemný důkaz, že si za svými slovy stojí.

„Jsem přesvědčen, že tlaky, o kterých se policejní prezident zmínil, existují,“ dodal.

Marie Königová, Jan Rovenský , Právo

 

zdroj: novinky.cz

Ředitel útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta pochválil výsledky policistů při odhalování korupčních případů. Uvedl, že se v současnosti daří rozkrývat některé věci, o kterých policie neměla před jistou dobou ani povědomí.

 Podle Šlachty se nyní policii daří rozkrývat systém propojení podnikatelské sféry s politikou. „Dostáváme se do systému a jdeme výš a výš,“ řekl Šlachta v Otázkách Václava Moravce na ČT. Dodal, že „je vidět nervozita určitých lidí“.

Šéf ÚOOZ demonstroval úspěchy policie například na kauze problematického rozdělování dotací z programu ROP Severozápad. Ke kauze bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze, který byl před několika dny odsouzen za přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele k sedmi a půl letům vězení, uvedl, že se v žádném případě nejednalo o pouhé selhání jednotlivce.

Jeho slova potvrdil i ředitel útvaru protikorupční policie (ÚOKFK) Tomáš Martinec. Podle něj byl takový systém budován léta, a to za přispění politiků na regionální i vrcholné úrovni. Poznamenal však, že v současnosti panuje příznivá atmosféra právě pro odkrývání takovýchto činů. Podle Martince je přesto nadále složité odhalovat komplikované mechanismy těchto zločinů, například neprůhledné losovačky.

zdroj: novinky.cz

Pro vydání poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09) budou ve Sněmovně hlasovat i poslanci LIDEM. Její vydání v úterý doporučil i mandátový a imunitní výbor. Policie chce Parkanovu stíhat kvůli tomu, že coby ministryně obrany nezadala znalecký posudek na cenu při nákupu letounů CASA.

Poslanci LIDEM budou při hlasování o vydání Parkanové hlasovat pro vydání. Konečné rozhodnutí většina poslanců učinila po hlasování mandátového a imunitního výboru, který Sněmovně vydání doporučil, a to více než nadpoloviční většinou hlasů. "Z čistě právního hlediska je obvinění Vlasty Parkanové dost na vodě. Nákup letadel CASA ale vzbuzuje tolik otazníků, že nevydání by, obávám se, zanechalo ve veřejnosti pachuť. Řádné projednání u soudu ale tuto pachuť může rozptýlit," řekla v úterý k hlasování o vydání Karolína Peake.

"Šestisetmilionový otazník je příliš veliký na to, abychom ho mohli ignorovat." dodává předseda Podvýboru pro kontrolu akvizic MO Viktor Paggio.

Pro vydání Parkanové budou podle všeho hlasovat poslanci ČSSD, KSČM a VV. Kvůli tomu, že neuznávají imunitu, bude pro její vydání hlasovat i část zákonodárců z TOP 09, byť někteří mají podobně jako ministr financí Miroslav Kalousek pochyby o legitimitě policejní žádosti.

zdroj: novinky.cz

Strana 31 z 38