Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Pracovní aktivita a docházka poslanců ve čtvrtek, v den, (14. února 2013) 
kdy se konají hlavně interpelace na premiéra a členy vlády, není nikdy skvělá, ale tentokrát to byl extrém. Ve Sněmovně bylo odpoledne téměř prázdno. Hrozilo, že poslanci nebudou moci projednávat blok armádních zpráv. V 11 dopoledne bylo v práci jen okolo 60 poslanců z 200 a Sněmovna nebyla usnášeníschopná.  Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek musel schůzi přerušit, aby se během pár minut našlo alespoň pár poslanců a armádní zprávy mohla dolní komora parlamentu projednávat.

Když se poslanci našli, upozornil Zaorálek na to, že chybějí ověřovatelé, kteří by losovali pořadí interpelací na premiéra. Operativně poslanci určili komunistku Martu Semelovou a poslankyni TOP 09 Gabrielou Peckovou. Jenže velké vítězství to stejně nebylo. Premiér má dovolenou, a tak se poslanci odpovědi při ústních interpelacích nedočkají. Problémy ve Sněmovně začaly už ráno. Po deváté hodině nebyl v parlamentu ani jeden ministr. A tak se začalo pauzou. Pak se začalo písemnými interpelacemi, ale i ty trvaly jen dvacet minut. Chyběli totiž poslanci. Když chtěl nechat místopředseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD nechat hlasovat o odpovědích na interpelace, nebylo přihlášeno dost zákonodárců. "Jak tady říká pan ministr financí, více než krize vládnutí to vypadá jako krize docházky, ale je právem každého poslance se účastnit či neúčastnit. I to je vyjádření názoru," řekl Hamáček.

Číst dál: Je čtvrtek, tak poslanci jednají střídmě. Do práce mnozí ani nepřišli

Až bilion korun zaplatí daňoví poplatníci za extrémně štědře nastavenou podporu fotovoltaiky, varoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS. Uplynuly jen tři dny a jiný občanský demokrat Tomáš Úlehla se pokusil ve Sněmovně prosadit další úlevu pro solárníky. Nemuseli by se postarat o solární panely, které dosloužily.

Poslanec ODS Tomáš Úlehla prosazoval ve Sněmovně lobbistický návrh, který vycházel vstříc provozovatelům solárních elektráren. Nemuseli by se starat o ekologickou likvidaci solárních panelů, které už dosloužily. "Varoval jsem ho před tím, ať to nenavrhuje," řekl iDNES.cz poslanec Václav Mencl. V klubu ODS on i ministr Chalupa prosadili, že ODS dala od Úlehlovy iniciativy vycházející vstříc solárním baronům ruce pryč. Úlehlův návrh, který se snažil propašovat do novely zákona o odpadech, nezískal ve Sněmovně téměř žádnou podporu a neprošel. Už to, že se najde poslanec, který takovou věc navrhne i ve chvíli, kdy se hodně mluví o tom, že štědrou podporu fotovoltaiky daňoví poplatníci tvrdě zaplatí, ukazuje, jaký mají solárníci vliv.

Číst dál: Poslanec ODS Úlehla se pokoušel prosadit další úlevu pro solárníky

Jedna velká výsada politiků pomalu končí. Policie bude nejspíš moci stíhat poslance i senátory i v případě, že je jejich kolegové nevydají k trestnímu stíhání. Sněmovna 148 hlasy ze 162 přítomných kývla na zrušení doživotní imunity politiků, což znamená, že policie bude mít jistotu, že je bude moci stíhat, až ve své funkci skončí.

Číst dál: Poslanci zrušili celoživotní imunitu. Chránit je má jen po dobu mandátu

Prezident Václav Klaus znovu zaútočil na zesnulého Václava Havla. Polskému týdeníku Do Rzeczy řekl, že Havel chtěl místo demokracie elitářskou postdemokracii, místo tradičních hodnot razil zbourání existujícího řádu a trh nazýval hokynářstvím.

 
Zesnulý prezident Václav Havel jako krajní levičák, euro jako měna, která se neosvědčila, a Karel Schwarzenberg jako neautentický Čech. Tyto výroky použil končící český prezident Václav Klaus v obsáhlém rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy. "Václav Havel (a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší označení než havlismus), to byl úplně jiný svět," prohlásil Klaus o svém předchůdci pro polský týdeník, když měl rozebrat rozdíly mezi nimi dvěma.  Zatímco sebe vidí jako klasického liberála, Havla označil za krajního levičáka, který propagoval zboření stávajícího řádu. Na rozhovor upozornily Lidové noviny. Ideologii svého předchůdce Klaus přirovnal k ozvěně francouzského jakobínství. "Byla to krajně levicová ideologie," prohlásil.

Číst dál: Havel byl krajní levičák, který bořil existující řád, řekl Klaus Polákům

Personální obsazení důležitých postů budoucí kanceláře prezidenta Miloše Zemana se začíná vyjasňovat. Podle důvěryhodného zdroje redakce se kancléřem pravděpodobně stane někdo ze Zemanova volebního týmu. Naopak tajemník současné hlavy státu Ladislav Jakl zvažuje, že na protest odejde ještě před 8. březnem.

Číst dál: Zemanův tým se rýsuje. Víme více o tom, kdo a jak obsadí Hrad

Strana 29 z 38