Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Naše aktivity

Vážení sousedé,

po čase se na Vás obracíme  s prosbou o osobní účast na zasedání zastupitelstva MHMP, kde se bude projednávat naše petice. Rádi bychom  Vám v poločase referovali o tom, co se povedlo a co ne.

 Co se nám zatím povedlo?

 1. Jasný názor veřejnosti 

Je skvělou zprávou, že se pod peticí sešlo již přes 2700 podpisů. První várku podpisů jsme podali na magistrát již v únoru, druhou v dubnu. Jde tak o nejúspěšnější petici na Praze 9 a Praze 18. Děkujeme všem petentům.

 2. Praha 9 se jasně vyjádřila pro zachování sportoviště.

 3. Po nátlaku spolků na Střížkově, Proseku a v Letňanech se na zasedání zastupitelstva MČ Prahy 18 konané dne 27.1. projednání nevýhodné smlouvy MČ Praha 18 se spolkem SK Prosek odložilo na neurčito. 

Číst dál: Informace od Petičního výboru Nový Prosek

sk Prosek vizualizace

Článek vložil: Olaf Deutsch, Člen  Petičního výboru Olaf Deutsch

Petici proti změně územního plánu týkající se areálu patřícího pražskému sportovnímu klubu SK Prosek podepsalo téměř tři tisíce lidí. Zástupce majitele však argumentuje tím, že na údržbu stadionu, na kterém začínal kariéru třeba fotbalový reprezentant a dnes sportovní ředitel pražské Sparty Tomáš Rosický, nemá peníze. Řešení vidí v prodeji developerovi a ve výstavbě nové multifunkční haly. Navrhovaná změna funkce území by podle autorů petice znamenala konec dostupného sportoviště, na kterém nyní hrají oddíly dětí a mládeže pod hlavičkou Fotbalové akademie. Petici nedávno doručili na magistrát.

Číst dál: Píše E15 Místo hřiště, na kterém začínal Rosický, byty. Místní proti tomu sepsali petici

SK ProsekVe čtvrtek  se konala schůze radního pro školství a sport z "velké Prahy" Víta Šimrala a zástupců SK Prosek, Prahy 9, Prahy 18 a senátora Wagenknechta. Původně bylo domluveno, že na této schůzi budou přítomni i zástupci petičního vyboru (když už to podepsalo 2700 lidí, tak by to bylo vhodný. To, že nás na schůzku pozval senátor Wagenknecht, ne pan Šimral není podstatné, ale na místě jsme zažili překvapení - uvnitř je 10 lidí, takže my dovnitř nesmíme Nakonec jsme zjistili, že za... zavřenými dveřmi jsou 2 fotografové a jak místostarosta Lněnička, tak i radní Nekolný

Takovou drzost vůči občanům jsme  ještě nezažili a bylo smutné, že jsme hodinu čekali venku a pak se za námi nikdo z našich politických představitelů nezastavil aby si vyslechl i naše argumenty (zase kromě senátora Wagenknechta, který se nám i omluvil, i když neměl za co, když to neorganizoval). Proto vás všechny prosíme, přijďte 21.5.2020 na jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy, kde se budou zabývat naší peticí. Přesný čas se bohužel dozvíme týden předem. Připravujeme pozvánky na nástěnky, do schránek, takže kdo je ochoten pomoct to vzít k sobě do vchodu, roznést po okolí, ať zavolá  na 774620083 a domluvíme se.

Info o petice na :  https://novyprosek.wordpress.com/

Petiční výbor Nový Prosek

 WalterZačal bych asi známou a často používanou zlidovělou větou znějící „Slibem nezarmoutíš“. Bohužel, jak to většinou bývá, daný slib „slibovatele“ brzy doběhne. A to se stalo nyní, kdy koalice slibujíc, že nabytím do vlastnictví a následnou rekonstrukcí školky Místecká (proti samotnému nabytí a rekonstrukci nelze nic namítat) vyřeší umístění předškoláků v předškolních zařízeních. Tak se nestalo, ale namísto toho, aby se dostalo matkám předškoláků vysvětlení, probíhalo a probíhá mlčení, i od těch, kteří většinou mají odpověď na vše. Zde jeden komentář hovořící za vše: „Takže chápu správně,že to navýšení kapacity MŠ, které jste loni slibovali a kvůli kterému se budovala nová školka,tak opět nebude a jsme opět u stejného problému jako loni,tedy že tříleté děti budou v podstatě bez šance se do školky dostat?! A navíc mě dost zaráží, že se o tomto přesunu dětí dozvídáme tímto způsobem a nikoli nějakou oficiální cestou od vedení MŠ. Kdybych neměla fb,tak se o tom,že už moje dítě už nechodí do Rychnovské, ale jinam, dozvěděla v září před zavřenou školkou?“ 

A k samotné otázce, není to spíše otázka na uvolněného místostarostu odpovědného za školství? Nejen, že se celkově snížila kapacita v MŠ, není ani „otevřená“ radnice schopná tento problém s občany slušně vykomunikovat. Nebo je problém v tom, že pro místostarostu je gesčně příslušné školství pouze okrajová záležitost?

Zbyněk Walter

106V  době opatření COVID 19 zakoupila MČ Praha 18 za částku 439 576,- Kč u společnosti Alza.cz a.s. níže uvedenou IT Techniku, část techniky byla určená pro zajištění online výuky žáků ze sociálně slabších rodin na ZŠ zřizovaných MČ Praha 18.

Jak je to možné, že nejvýhodnější cena byla u každé objednávky vždy u společnosti Alza cz, o které se tvrdí, že není z nejlevnějších společností. Není to ale jenom tím, že s firmou Alza cz, byl v minulosti pracovně propojen starosta Kučera? Jako opozice se budeme po ukončení nouzového stavu zajímat o seznam  žáků ze sociálně slabších rodin, kteří si odebrali 13 ks iPadů a 2 notebooky pro zajištění online výuky. Dále rovněž bude zajímavé  odpovědným pracovníkům radnice položit otázku. Co vedlo radnici v této době, kdy by se spíše mělo šetřit, zakoupit 13ks nových Notebooků a proč byla technika zakoupena právě v rámci opatření COVID-19 a k čemu se technika využívavá? Dále nás bude také zajímat i to jakým způsobem byla vybrána jako dodavatel společnost Alza.cz a jak proběhlo výběrové  (poptávkové) řízení.

Číst dál: Co zakoupila naše radnice v rámci opatření COVID?

Strana 10 z 37