Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Naše aktivity

matepravovedet  Vážené obyvatelky a obyvatelé Letňan, milí čtenáři,

 v tomto letním čísle Listů bychom vám rádi představili letňanské školství, detailní informace o jeho vývoji a proměnách za posledních 10 let. Přiblížíme vám, jak rostou jeho kapacity, jak je financováno, a na příkladu dvou mateřských škol ukážeme, co vše stojí za jejich zřízením. Na konkrétních číslech je totiž nejlépe vidět, jak si vedeme. Věřím, že tato analýza zaujme i ty, kteří už nemají děti školou povinné. Současné kapacity našich školek a škol jsou výsledkem nastavení rozvoje Letňan v posledních patnácti až dvaceti letech.

 Co to pro mě znamená?

 Zaprvé, musím řešit situaci, ve které jsme, a hledat nejlepší možná a dostupná řešení. Pro ilustraci jsme za dva roky od voleb zvládli získat štědrou dotaci na rekonstrukci MŠ Místecká, plánujeme výstavbu MŠ Škarvardova a díky menším stavebním úpravám a přesunům letos také umístit všechny spádové děti do základních škol.

 Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany

 Dovolujeme si tvrdit, že štědrá dotace na rekonstrukci MŠ Místecká původně hodně vycházela z práce předchozího vedení radnice, a ten kdo opravdu předjednal a hlavně pořádně byl ex starosta Ivan Kabický. Starosta Kučera si tak trochu plete pojmy, protože dotace, o které mluví, je vlastně ve skutečnosti půjčka. Je sice je výhodná, protože ji poskytl MHMP, ale každý řádný hospodář ví, že každá půjčka se musí, na rozdíl od dotace, vrátit., Tahle půjčka se bude vracet až v dalším volebním období.

 V článku o úžasných výsledcích naší radniční party se také píše, že se podařilo uspokojit všechny žadatele o místo ve školkách. Je to skutečně pravda, když víme, že se tento rok jedna školka v ZŠ Rychnovská zrušila a nová ZŠ počet zrušených míst pouze nahradila? Možná kdyby se počet míst pořádně spočítal, tak by se zjistilo, že nula od nuly ……

 Slovo starosty (7/2020)

 Mou druhou velkou povinností je zajistit, aby za následujících 15 až 20 let kapacity ve školství odpovídaly proměněným Letňanům. Tohoto lze dosáhnout pouze aktivním vstupováním do procesů územního plánování na jejich začátku. Systematicky proto trvám na včlenění prvků občanské vybavenosti, jako jsou právě školy, školky, prostory pro ambulance, pro seniory, sportoviště, zeleň, nebo místa pro kulturu, do nových stavebních záměrů.

 Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany

 Hezky napsáno, ale k tomuto příspěvku jako kontrast působí vyjádření starosty Kučery, že "systematicky trvá na včlenění prvků občanské vybavenosti, jako jsou právě školy, školky, prostory pro ambulance, pro seniory...". Napsat toto a předtím zvednout ruku pro nevýhodnou smlouvu s investorem sídliště „Letňany západ“ je výsměchem všem letňanským občanům. Pokud radnice podepíše vice nevýhodných smluv s investory, budou Letňany muset v budoucnu investovat do školství možná i půl miliardy korun, takže již nebudou moci investovat do stávajících obyvatel Letňan.

 Slovo starosty (7/2020)

 Vím, že výsledky této práce budou vidět až za několik mnoha let, a přesto – nebo právě proto – mi to za to stojí.

 Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany

 Ano, jak říká starosta, tak výsledky této práce letňanské koalice (ANO, ODS, TOP 09) občan uvidí také v dopravě, ty tisíce aut už se po bouřlivém a ochotném schvalování výstavby nevejdou ani na Tupolevovu, ale ani na Kbelskou ulici.

 Slovo starosty (7/2020)

 Dovolte mi vám poděkovat za vaši účast a podněty na prezentaci skupiny PPF, která se v červnu u nás na radnici uskutečnila. Rád bych vás tímto pozval na výbory, kde se tato tematika bude řešit konkrétněji.

 Milé sousedky, milí sousedé, přeji Vám příjemné a odpočinkové léto a již nyní se těším na letňanský podzim plný sousedských setkání. Třeba právě s vámi na Psím dni na letišti Letňany či na Vinobraní, Pivobraní na Staré Návsi, a nebo v Lesoparku na našem 1. ročníku Letňanského rodinného sportovního festivalu, který se bude konat 12. září, a jehož součástí bude nejen odpoledne plné zábavy, ale i dobročinný noční běh Pomozte během.

 Váš starosta

Zdeněk Kučera, Starosta

  Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany k letňanské kultuře.

 „Chléb a hry“, to už říkali ve starém Římě, že hry slouží pro pobavení plebsu a odvrácení pozornosti od skutečných problémů. Tak to je krédo naší radnice, ale ve skutečnosti v Letňanech kultura chybí a neexistuje ani koncepce kultury a její řádný rozvoj. Plán kulturních akcí na kalendářní rok, který vyprodukuje naše vaše radnice, nemá s rozvojem letňanské kultury nic společného. Co se týká sportu, není to tak dávno, kdy letňanská radnice podpořila změnu územního plánu na část areálu SK Prosek, na základě kterého by se z naší městské části vypařilo fotbalové hřiště. Nebýt občanských aktivit, tak jsme o hřiště nadobro přišli.

 Zdravé Letňany

 

 

 

hlasování sněmovna

 

 

 

 

 

 

 

 

Za sebou máme poslední zasedání Zastupitelstva MČ Praha 18 v tomto pololetí. Současně končí jedno z nejtěžších období nejen v naší městské části nebo městě Praze. Co tedy aktuálně projednávalo Zastupitelstvo MČ a s jakými výsledky?

SK Prosek – naděje pro pokračování sportovních aktivit

Na úvod zasedání vystoupil zastupitel HMP za ODS a místostarosta sousední MČ Praha 9, Tomáš Portlík. Mluvil o výsledcích jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy z minulého týdne, kde se probíralo téma budoucnosti sportoviště SK Prosek. Zastupitel Portlík poděkoval všem, kteří se dosavadních jednání účastnili. Chválil i občany, jež svými podpisy na petici „Přijdeme o svá sportoviště?“ přispěli k urychlení hledání řešení, což má pomoci zachování sportu v Letňanech a na Proseku.

Jaké tedy řešení padlo na půdě Magistrátu?

Zastupitelé HMP projevili nesouhlas s podnětem na změnu územního plánu, proto se bytové domy v lokalitě SK Prosek stavět nebudou. Návrhy řešení na přestavbu a rozvoj chátrajícího areálu SK Prosek má přinést Vít Šimral (Piráti), radní HMP pro školství a sport, a to do 30. června 2020.

Místostarosta Portlík na závěr svého vystoupení (na ZMČ Praha 18) vyzval zástupce Prahy 18 k pokračování společného postupu a další spolupráci s radním Šimralem. Starosta Zdeněk Kučera následně pověřil radního MČ Praha 18 pro sport, Stanislava Nekolného (ANO), k ustanovení pracovní skupiny, která se bude věnovat tématu SK Prosek a bude spolupracovat s Prahou 9 a MHMP.

zdroj: MČ Praha 18

Komentář spolku Zdravé Letňany –  je to tak trochu jinak

Pro běžného občana to podle výše uvedeného textu vypadá, že vše je v pořádku a všichni jsou šťastní, že nakonec změna územního plánu neproběhla a na hřišti se bude opět hrát kvalitní fotbal. Proto také zastupitel z ODS Portlík všem poděkoval, nejen petentům ale ostatním občanům t. j. asi i zástupcům petičního výboru Nový Prosek. Dokonce i starosta Kučera k tomu založil pracovní skupinu a všichni se těší, jak budou spolupracovat s radním Šimralem od kterého očekávají velkou pomoc při obnově proseckého sportovního areálu . Je ale zvláštní, že na jedné straně zástupci radnice pějí chválu na jednání s MHMP (v článku na facebooku ODS a Svobodní) a za pár dní píší úplně něco jiného, posuďte sami:

Pomůže Praha sportu v Letňanech a na Proseku? Svitla naděje, uvidíme. Všem, kterým jde o sport, svitla naděje, že se hl. m. Praha a jeho vrcholní představitelé, kteří za něj nesou odpovědnost, konečně začnou o pražský sport zajímat. Dají sportu koncepci, strategii, podpoří jej finančně a stane se pro ně prioritou.

“Chtěl bych ještě jednou poděkovat všem řadovým petentům, kteří se pod petici podepsali a mají skutečný zájem o zachování sportovišť. Poukázali na největší problém sportu v Praze, kterým je absolutní nezájem o něj. Velké poděkování patří také Tomášii Portlíkovi, předsedovi pražské ODS, který onu sportovní (věcnou) část pražským zastupitelům navrhl a prosadil,” uvedl pro naší stránku Ondřej Lněnička, předseda našeho zastupitelského klubu. …………………………. Mám o to větší radost, že u čistě věcného řešení, prostého prvoplánového, krystalického populismu, stojí právě pražská ODS,“ uzavřel Ondřej Lněnička.

Číst dál: Shrnutí zastupitelstva ze dne 25.5.2020 k bodu SK Prosek + vyjádření klubu Zdravé Letňany

matepravovedetJiž při schvalování rozpočtu na rok 2020 jsme připomínkovali, že rozpočet naší MČ prochází poměrně velkou expanzí v oblasti provozních výdajů. V roce 2017 rostly běžné výdaje v porovnání s předchozím rokem o 8%, v roce 2018 již o 10,6% a v roce 2019 dokonce o 13%. Schválený rozpočet běžných výdajů pro rok 2019 byl překročen o 21 mil. Kč a byl tak o 15% vyšší. Tempo růstu se tak neustále navyšuje, což se pak plně projeví v období hospodářského útlumu, kdy MČ nedosáhne plánovaných příjmů. Běžné výdaje však bude muset realizovat, protože jde víceméně o provozní nebo smluvně zajištěné náklady. To se může velice rychle negativně projevit na životě v naší městské části, kdy bude nutné škrtat zejména investice, či odkládat opravy chodníků, údržbu, kulturní akce atd.

Číst dál: Obavy o rozpočet naší Městské části z pohledu člena finančního výboru M. Krejčího

MHMP sál98329548 1445493065643912 6779061115969077248 nVe čtvrtek 21. 5. 2020 se konalo zasedání Zastupitelstva "velké Prahy". Jako pevný bod byla v 17.00 hodin zařazena  petice občanů Nový prosek . Jako první vystoupili zástupci petičního výboru Milan Balahura, Olaf Deutsch a Josef Platil, dále záměr výboru  podpořili i místní sportovci, kteří bojovali za svůj stadion a proti likvidaci proseckých sportovišť. Dle předchozích informací se musela veřejnost zdržovat na chodbě nebo venku a na balkón Magistrátu bylo vpuštěno omezené množství lidí i tak jsme se ke svému slovu dostali. Musíme konstatovat, že několika měsíční aktivita se vyplatila a i když zástupci SK Prosek a zástupci letňanské radnice dělali co mohli mnohdy i pod úroveň slušného chování, tak zvolení zastupitelé HMP návrh změny územního plánu v části proseckého sportoviště neschválili. Sportoviště zůstanou.

Další související  informace naleznete ZDE

jednání MHMP

Dále Chceme Tímto za všechnu pomoc poděkovat Petrovi Zemanovi - předsedovi Výboru pro územní plán; Tomášovi Murňákovi - místopředsedovi Výboru pro územní plán; Ladislavovi Kosovi - předsedovi sportovní komise, Anetě Heidlové - zastupitelce za Piráty, Vítovi Šimralovi - radnímu pro školství a sport, Tomáši Portlíkovi - místostarostovi Prahy 9, senátorovi Davidovi Smoljakovi a samozřejmě senátorovi Lukáši Wagenknechtovi. Dále Ondřeji Miffkovi a zastupitelům za Zdravé Letňany. Určitě všechny vyjmenovat nejde, protože to byla opravdu kolektivní práce!

Milan Balahura, Olaf Deutsch, Josef Platil, zástupci petičního výboru Nový Prosek

 

 

portlik2Dnes 13. května se konalo zasedání Výboru pro územní rozvoj a na programu bylo naše sportoviště. Pozemky vedené v územním plánu jako sportoviště /SP/ se mají změnit na stavební parcely pro např. šestipatrové bytovky /SV-G/.… nekoncepční změna je doporučena k neschválení Během projednávání vystoupil náš místostarosta Portlík (ODS) a navrhl přerušení bodu. Proč Portlík hodil vidle do záchrany našeho sportoviště? V noci 12. května mu prý přišel e-mail od vedení SK Prosek, že netušili, že jejich stavební parcela se projednává právě dnes. A tak by bylo fér zastavit projednávání tohoto bodu. Přestože odborné zázemí Výboru jasně řeklo, že navrhovaná změna územního plánu je nekoncepční a nemá cenu stavět na části sportoviště bytovky.  ..realizací dojde k fragmentaci celistvé plochy SP

Kdo je tedy Portlík a za čí stranu hraje?

Těsně před volbami v roce 2018 Tomáš Portlík, předseda pražské ODS instaluje pomocí svého vlivu Ondřeje Lněničku zpět do ODS, i za cenu toho, že téměř všichni bývalý členové, kteří letňanskou organizaci zakládali, musí odejít. uvedl Milan Čmelík, bývalý předseda ODS v Letňanech. Celou kauzu zrušení bývalého klubu ODS Letňany najdete zde: https://www.facebook.com/odspraha18/posts/10157912722141562?__tn__=K-R

Fakta:

Číst dál: Kdo je Portlík a za čí stranu hraje?

Strana 9 z 37