Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Práce v zahraničí

prace 02 1-200x280Jak postupovat při výběru práce v zahraničí vám poradí seriál agentury Czech-us.
Pokud pojedete za prací do zahraničí na vlastní pěst, musíte si hledat zaměstnání bez jakékoliv podpory. Jak se říká jít takzvaně s kůží na trh. Základním pravidlem je: „Rozhoďte sítě po co nejvíce komunikačních kanálech.“ Znáte portály jako EURES, odkazy na národní databáze volných pracovních pozic nebo stránky jako craigslist.org, gumtree.com? Že ne? Vidíte a to je jen základ, který se hodí prostudovat před finální představou, kam vyrazit za prací.
 
Mýty kolem práce v zahraničí
Velmi častou představou je, že práci naleznete ještě v České republice. Ano jistě, můžete, kupříkladu na našich FB stránkách Práce v zahraničí, čas od času narazit na nabídku od nějakého krajana, který již pracuje v zahraničí a který hledá kolegy. V takovém případě vás jako Čecha (Slováka) nejspíše rádi přijmou. Ale ruku na srdce, takovéto nabídky se samy nehrnou. Jinými slovy nalézt si práci „na dálku“ není moc reálné. Pak vám nezbude než do zahraničí vyrazit a práci hledat přímo na místě. Takové úsilí sebou ale přináší soupeření s rodilými mluvčími, kteří již mají z titulu své řeči a bydliště v místě práce výhodu nad vámi. Častým argumentem je, že jsou Češi levnější než například Britové. Ano, jsme méně nároční na mzdovou úroveň, ovšem i tato výhoda se začíná vytrácet. V Británii obchodní řetězce běžně platí minimální mzdu a stejně většinu zaměstnanců tvoří Britové! Rostoucí nezaměstnanost a klesající sociální podpora zkrátka vyhnala do práce více místních pracovníků nucených akceptovat nízkou mzdu. Naší největší výhodou oproti místním je tak naše motivace = faktická nutnost práci si nalézt a také naše pracovitost. Zaměstnavatelé mnohdy přijmou cizince, protože chtějí vybudit konkurenci a produktivitu práce mezi zaměstnanci ve své firmě. Tady hraje klíčovou roli vaše sebeprezentace před zaměstnavatelem nebo personalistou při pohovoru a váš nedokonalý cizí jazyk překvapivě nemusí být velkým handicapem.
Náš Tip: pokud je to možné, nabídněte zaměstnavateli „free shift“ neboli jeden den v práci zdarma, ať vidí vaše pracovní nasazení. Můžete být na konci dne příjemně překvapeni nabídkou práce, kterou od zaměstnavatele získáte.  
 
Jak nenaletět agenturám?
Zprostředkování práce za úplatu je v Evropské unii nelegální! Pokud vám někdo nabídne, že vám zprostředkuje práci v zahraničí a žádá si poplatek za zprostředkování práce, pak se fakticky dopouští trestného činu. Všechny agentury řádně registrované ke zprostředkování práce najdete na www.mpsv.cz. Častější praxí bývá tzv. agenturní zaměstnávání, kdy v zahraničí pracujete nikoliv přímo pro daného zaměstnavatele, ale pro agenturu, která vás k němu přidělila a ta vás i vyplácí – samozřejmě si tak ponechává část vaší mzdy. Ujistěte se, že v případě agenturního zaměstnávání je vaše mzda nad úrovní minimální mzdy a také že máte nárok na stejné pracovní a sociální benefity obvyklé v dané zemi. Mnohdy agenturu vůbec kontaktovat nemusíte, v EU funguje portál EURES, kde se nabízí volná místa, v Kanadě se dá práce, brigáda či ubytování najít přes craigslist.org, v Austrálii zase můžete udělat dobrou zkušenost s gumtree.com.au – všude tam často inzerují volné pozice přímo sami zaměstnavatelé. Fenoménem se nepochybně i v této oblasti stanou sociální sítě.
Náš Tip: udělejte si co nejdříve přátele mezi místními pracovníky z dané země, protože ti obvykle mají velmi dobrou představu, jaká práva a povinnosti máte.
 
 
Nemám praxi, nemám práci
Samotnou kapitolou jsou praxe neboli stáže a charakter jejich odměňování, který se může pohybovat od stáže, která je vykonávána zcela zdarma, přes pozice, kdy vám je za práci „placeno“ různými benefity jakými jsou zaměstnanecké ubytování či stravování zdarma, až po stáže placené různými formami kapesného pod úrovní minimální mzdy. Legislativní rámce mnoha zemí vůbec se stážemi nepočítali a nepočítají a spory mezi stážisty a zaměstnavateli mohou mít překvapivé dohry u soudu. EU se snaží pracovní stáže podporovat, protože je EU na volném pohybu osob a práce založena, ale ve svém úsilí selhává, protože jednotlivé trhy práce a podmínky na nich se od sebe neuvěřitelně liší. Pokud o stáži uvažujete, vždy dobře promyslete, zda vám ona stáž poskytuje přesně to, proč jste si jí vybrali a budete tak mít větší šanci si pak díky ní nalézt první práci v oboru! Pamatujte, že na zkušenou chodili po celé Evropě už naši praprarodiče a nebylo to jen v rámci Rakouska-Uherska. 
Náš tip: natočte si krátké video ze své stáže, nahrajte jej na YOUTUBE a pak odkaz vložte do svého životopisu. Video vás představí jako pracovitého člověka oblíbeného v kolektivu. Odměnou vám za tu trochu úsilí může být email s atraktivní nabídkou práce.  
 
S jazykem na štíru
Nejlevnějším řešením vždy je a bude, pokud si práci v zahraničí naleznete sami. Češi však podceňují jazykovou přípravu a to jak před odjezdem, tak i po přistání v cizině. Místo tzv. soft landing neboli měkkého přistání v zahraničí potom zažijí pořádný „drncák“ spojený s honičkou za prací a utrácením svých financí tempem, na které nebyli připravení. V řadě zemí vás přitom s prací mohou spojit programy Work and Study, kdy po řádné jazykové přípravě práci najdete překvapivě rychle. Jako příklad zde může sloužit Kanada, Austrálie či pro nás blízké Německo. Atraktivní jazyková výuka, bydlení v místní hostitelské rodině a fakt, že daný jazyk používáte 24/7 – to vše vás připravuje na onu první pracovní příležitost. Referenční dopis od jazykové školy pak dělá při hledání práce úplné divy, nehledě na to, že řada škol pořádá veletrhy práce přímo se zaměstnavateli. Funguje-li tento systém pro účastníky z mnoha zemí hledajících takto práci, bude fungovat i pro vás.
Náš tip: Řada zájemců o naše programy nemá vůbec představu, jaké jsou jejich jazykové znalosti a na čem mají zapracovat. Změřte si úroveň své angličtiny v online testu od Oxford University Press.
 
 
Tak jak tedy začít?
Nikdo z nás nemá před cestou do zahraničí neomezené zdroje. Finanční limity nás mohou přibrzdit, ale neměly by nás zastavit. Než se vrhnete do utrácení svých našetřených zdrojů, zkuste si stanovit cíle, kterých chcete pobytem v zahraničí dosáhnout a také minimální délku pobytu. Nemá smysl vyrážet na 3-4 týdny – to se raději vydejte na dovolenou k moři. Zaměstnavatelé vás v zahraničí nezaměstnají, pokud jim nevytrváte v práci minimálně 3 měsíce, běžně však požadují 6-12 měsíců. Aby měl takový „roční výlet“ smysl, potřebujete informace. Hodnota informací je zde nevyčíslitelná! Můžete se po roce vrátit z Kanady z programu Work and Study a mít jen splacené náklady programu nebo se vrátit ze země javorového listu 12 měsících plných studia a práce, procestování půlky světa a na kontě mít 200 000 Kč a už plánovat další podobný výlet. S trochou nadsázky se dá říci, že jste jako průměrný český hokejista, který se díky informacím od hráčského agenta vydal do Kanady, kde se konečně naučil anglicky, pochopil svou cenu a rázem o jeho služby stojí více týmů než kdykoliv předtím. A pak je na vás, co s takovou slibně se rozjíždějící kariérou uděláte. My budeme vaším schopným agentem.
Náš tip: V Czech-us pracují sami bývalí účastníci programů. Pokud přesto budete mít nouzi o informace o daném programu, rádi vás spojíme s aktuálními účastníky programu. Dostanete aktuální informace, které šetří váš čas a vaší kapsu.
 
Jak hledat práci na vlastní pěst, jaké komunikační kanály používat a jak se na nich nejlépe prezentovat.
 
Jak najít práci v zahraničí?
Pokud jste se již rozhodli, že pojedete do zahraničí na vlastní pěst, sehnali jste si ubytování a pořídili jste si zahraniční SIM kartu, je čas vyrazit hledat práci. Tento článek bude předpokládat, že Vaše úroveň angličtiny je na úrovni B1 – B2. Pokud je Vaše úroveň angličtiny nižší, nedoporučujeme hledat práci na vlastní pěst. Z našich zkušeností je úspěšnost velmi nízká a související ztráty relativně vysoké.
 
Primárně, vyšperkujte svůj životopis. Životopisům se bude věnovat příští část našeho seriálu. Jakmile dovedete svůj životopis k dokonalosti, je čas vrhnout se do práce.
 
Základní pravidlo: Neklaďte si žádné limity a buďte odvážní! 
 
Je jasné, že vás ihned nepřijmou jako top manažera, ale proč nezkusit nějakou administrativu. Neklaďte si limity, neříkejte nic ve stylu: „Na tuhle práci nemám“ apod., zkuste zaměstnavatele nejprve kontaktovat a uvidíte, jak to dopadne, možná budete překvapení.
Buďte odvážní – E-maily nefungují! Pokud pošlete e-mailem 20 životopisů, nepočítejte s tím, že vám odepíšou více než 2 zaměstnavatelé a málokdy pozitivně. I v zahraničí je v současnosti vysoká nezaměstnanost a na jedno místo se hlásí desítky zájemců, jak cizinců, tak rodilých mluvčích. Vy se musíte odlišit od davu, abyste místo získali. Odlišit se můžete telefonátem nebo osobní návštěvou. To již chce trošku odvahu.
Mail -> Telefon -> Pohovor
Ideální scénář, pošlete e-mailem životopis s motivačním dopisem, ideálně v dopoledních hodinách. A po obědě ihned volejte, zeptejte se, jak se zaměstnavateli líbil váš životopis a mějte připravené scénáře pro případ, že vám zaměstnavatel již řekne, že životopis viděl a i pro případ, že vám řekne, že se k němu zatím nedostal. V prvním případě se snažte zaměstnavatele rozpovídat, aby Vám řekl svůj názor a pokuste se dostat na pohovor. Např. navrhněte, že v půl páté budete blízko, že se můžete rovnou stavit. Pokud zaměstnavatel Váš životopis ještě neviděl, navrhněte totéž. Zaměstnavatel má stejný cíl jako vy - on potřebuje schopného člověka a právě teď jste vy ten nejschopnější ze všech, co mu napsali.
 
Osobní návštěva s životopisem v ruce
Toto je opravdu pouze pro otrlé, ale výsledky jsou překvapující. Velmi funkční je tento postup v USA a Kanadě, kde jsou lidé více komunikativní než Evropané. Přijďte do podniku (restaurace, fastfood nebo i mezinárodní společnost), zeptejte se, kde je HR oddělení nebo ředitel pobočky, představte se, předejte životopis a počkejte, co vám manažer řekne. Své šance zvýšíte, pokud si předem přes internet zjistíte, koho podnik vlastně hledá, ale již jsem potkal „skokany“, kteří šli vyloženě naslepo a práci získali (hlavně v amerických restauracích).
 
Kde hledat?
Internet – Bez debaty nejlepší médium. Pozice naleznete rychle, snadno a máte většinou i pokročilé možnosti filtrování – naleznete práce v blízkém okruhu svého bydliště. Nevýhodou je vysoká konkurence. Na pozice z internetu odepisují řádově desítky až stovky zájemců.
Přátelé a známí – Zaměstnavatelé dají přednost vám, kteří jste byli doporučeni člověkem, kterého zaměstnavatel zná a může se na něj spolehnout – předpokládá, že vy budete stejně schopný. Toto je ta nejsnadnější cesta do zaměstnání.
Sociální sítě - Toto médium je při hledání práce často podceňováno, což je škoda. V každém větším světovém městě se tvoří na Facebooku skupiny a stránky, které sdružují cizince, kteří ve městě již pracují / studují. Téměř v každém městě naleznete skupinu „Jobs in ...“, “Work in...“  a můžete experimentovat i s národnostmi „Polish in...“, „Czech and Slovaks in...“ Na sociální sítě většinou zaměstnavatelé posílají pozice, které potřebují rychle naplnit. Dobrý nápad je propojit si sociální sítě s mobilním telefonem, abyste rychle odpovídali.
Místní tisk – Toto médium je vcelku na ústupu, většinou zde inzerují makléři, finanční poradci apod., ale občas lze nalézt i dobrou pozici.
Výlohy – Vcelku mě překvapilo, kolik obchodů a restaurací v Británii hledalo servírku / číšníka / kuchaře nebo prodavače. Když jsem si prošel obchodní centrum v Manchesteru, našel jsem 3 pozice během 30 minut. Samozřejmě, je to i o náhodě, na co narazíte, ale je vidět, že tento způsob je stále populární. 
Odborné kruhy – Pokud již máte jméno ve svém oboru (jste například fotograf, programátor, bankovní analytik či vědec) a chcete vyrazit do zahraničí, využijte profesionální skupiny na internetu, sociální síť LinkedIn, networkingové akce, zašlete zaměstnavateli své portfolio apod. Zde je již situace velmi individuální v závislosti na vašem oboru.
 
Jakou práci můžu v zahraničí dělat?
Takovou, kterou byste našli v České republice. Je naivní myslet si, že naleznete v zahraničí práci, kterou nemůžete nalézt v ČR a ještě k tomu za lepší peníze. Praktičtější úvahou je hledat práci, kterou byste při maximální snaze našli v ČR, případně o trošku horší, vzhledem k tomu, že jste cizinec a vaše jazyková úroveň je nižší než úroveň rodilého mluvčího. Časem se samozřejmě vypracujete a budete moc změnit pozici tak, abyste se více přiblížili své specializaci.
 
Hledat první práci v zahraničí je vždy těžké. Musíte si zvyknout nejen na jinou mentalitu zaměstnavatelů a kolegů, ale samozřejmě hraje roli i nervozita při komunikaci se zaměstnavatelem. I pokud máte dobrou úroveň jazyka, může pro vás být užitečné, když první práci vám nalezne agentura a za nějaký čas, až se aklimatizujete, budete hledat práci jinou. A poněvadž již bude vaše angličtina i sebevědomí na mnohem vyšší úrovni, budete moci koukat mnohem výše. 
 
Zdroj: NICM
Zdroj: www.czech-us.cz

jobs

Vyhledávání podle profesí
Přehled vyhledávačů práce v zahraničí rozdělený podle oboru vám usnadní výběr zaměstnání ve vaší specializaci. Na konci přehledu jsou vyhledávače práce zaměřené na sezónní práci.

 

 

 

ABSOLVENTI

http://www.graduate-jobs.com/ - Velká Británie

AU-PAIR

http://www.au-pair-agenturen.de/ - Německo

http://www.au-pair.at/ - EU, USA, Austrálie

http://www.au-pair-society.org/ - Německo

http://www.au-pair-job.de/ - EU, Austrálie, USA

http://www.planetaupair.com/ - EU, USA

CESTOVNÍ RUCH

http://www.beachboardwalk.com - USA

http://www.catererglobal.com - celosvětově

http://www.coolworks.com - USA

http://www.cruisejobfinder.com - celosvětově

http://www.divingpersonnel.com - potápění

http://www.dixiesearch.com - celosvětově

http://www.euro-practice.com - hotely

http://www.gastrojobs.com - celosvětově

http://www.hogastjob.com - Rakousko, Německo, Jižní Tyrolsko

http://www.hoteljobs.ie - Irsko

http://www.lhotellerie.com - restaurace a hotely

http://www.lifeguard.cz - USA (plavčíci)

http://www.melanie.cz - Velká Británie a Severní Irsko

http://www.newfrontiers.co.uk - VB

http://www.nps.gov - USA (národní parky)

http://www.oscars.at - hotely

http://www.perega.com - Itálie

http://www.prace-na-lodi.cz - různé oblasti, výletní lodě

http://www.resortjobs.com - USA

http://www.seasonworkers.com - celosvětově

http://www.skistaff.co.uk - Alpy

http://www.summerjobsabroad.co.uk/ - EU, Austrálie, USA

http://www.traveljobsearch.com/ - celosvětově

http://www.turijobs.com - hlavně Španělsko

http://www.tourismusbetriebe.at - Rakousko

http://www.vacationwork.co.uk - celosvětově


FINANCE

 http://www.beancounterjobs.co.uk/ - celosvětově

http://www.normanalex.com - celosvětově

http://www.efinancialcareers.co.uk/ - celosvětově


CHEMIE

http://www.chemjobs.net/en-gb/ - celosvětově

INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

http://www.abraxas.com - VB

http://www.computerjobs.com - USA

http://www.computerwork.com - USA

http://www.ctsinternational.com - EU, USA

http://www.dice.com - zaměřeno na USA, VB a Kanadu

http://www.hwselect.com - VB

http://information-technology.careerbuilder.com - USA

http://information-technology.thingamajob.com - USA

http://www.it-jobbank.dk - Dánsko

http://jdvinternational.com - Dálný východ

http://www.jobworld.dk - Dánsko

http://www.jobuniverse.co.nz - Nový Zéland

http://www.prgjobs.com - USA

http://www.project-it.co.uk - VB

http://www.recruitmentint.com - Střední Evropa

http://seeker.dice.com/jobsearch/genthree - USA

http://www.tecnoempleo.com - Španělsko

MANAGEMENT

http://www.executivesonline.co.uk/ - celosvětově

LETECKÉ PROFESE

http://www.aviationjobsearch.com - celosvětově

http://www.cabincrew.com - celosvětově

http://www.ctsinternational.com - EU, USA

LIVE-IN POBYTY

http://www.workabout.uk.com - celosvětově

http://www.livein-jobs.co.uk/ - Velká Británie

http://www.caterer.com/ - celosvětově

OBCHOD

http://www.austropersonal.com - Rakousko

http://www.cms-rsi.com - USA

http://www.fjn.com - celosvětově - finance

http://www.marketing.theladders.com - USA

http://www.recruitmentint.com - Střední Evropa

ROPNÝ PRŮMYSL

http://www.alba.net

http://www.brunelenergy.net

http://ckbenergy.com

http://careers.infooil.com/

http://www.miscojobs.com

http://www.offshoreguides.com

http://www.oil-industry-jobs.com

http://www.oilandgasjobsearch.com

http://www.oilcareers.com/europe

http://www.oilexec.com

http://www.rcervantes.com - Saudská Arábie, Libye, Indie, Indonésie

http://www.rigzone.com/jobs

http://www.work-offshore.com

http://www.working-smart.co.uk

http://worldwideworker.com

TECHNICKÉ PROFESE

http://jdvinternational.com - Dálný východ

http://www.jobfinder.dk - Dánsko

http://seeker.dice.com/jobsearch/genthree - USA

ZDRAVOTNICTVÍ

http://www.agentura-s.cz - Německo

http://arbeitsagentur.de - Německo (v sekci Service von A bis Z i pečovatelská místa)

http://www.careersinhealthcare.ie - Irsko

http://www.dadl.dk - Dánsko

http://www.eurostaff.cz - Velká Británie a Severní Irsko, Irsko, USA, Saúdská Arábie

http://www.g5plus.com - USA, Irsko, Saúdská Arábie

http://www.internationalhealthjobs.com/ - Nový Zéland, Blízký a Střední východ, Austrálie, Velká Británie

http://www.melanie.cz - Velká Británie a Severní Irsko

http://www.overseasdoctorjobs.com/ - EU, Austrálie, Kanada

http://www.paragona.com/ - EU

http://www.perega.com - Itálie

http://www.pharma-job.dk/job/ - Dánsko

http://www.professionalplacement.co.uk - Velká Británie a Severní Irsko, USA, Střední východ, Kypr

http://www.recruitmentint.com - Střední Evropa

http://www.zamestnani.de - Německo

ZEMĚDĚLSTVÍ

http://www.agriseek.com/jobs/e/Employment/ - celosvětově

http://www.defra.gov.uk - UK

http://www.fruitfuljobs.com - Velká Británie a Severní Irsko

www.fruitgrowers.org.nz - Nový Zéland

http://www.mwa-wine.co.uk - UK, vinařství

http://www.perega.com - Itálie

http://www.wineindustryjobs.com.au/ - vinařství (celý svět, ale preference Austrálie, Nový Zéland)

http://winebusiness.com/services/index.cfm - vinařství USA

http://www.wineprorecruiters.com - vinařství USA

ŽURNALISTIKA

http://www.journalism.co.uk/ - celosvětově

RŮZNÉ

http://www.earthworks-jobs.com - zemědělství, životní prostředí, ropný průmysl

http://www.ejobs.org - USA - životní prostředí, ekologie

http://www.euroresidentes.com/futuro/nanotecnologia/empleos.htm - nanotechnologie

http://www.financialemployment.co.uk - finance, VB

http://www.fmccatering.co.uk - catering

http://www.museumjobs.com/us - USA - muzea a galerie

http://www.4entertainmentjobs.com - USA - zábavní průmysl

SEZÓNNÍ PRÁCE

http://www.beachboardwalk.com - USA - cestovní ruch

http://www.coolworks.com - USA - cestovní ruch

http://www.cruisejobfinder.com - celosvětově - cestovní ruch

http://www.eurosummerjobs.com - Evropská unie

http://www.fruitfuljobs.com - Velká Británie a Severní Irsko - zemědělství

http://www.gastrojobs.com - různé země - cestovní ruch

http://www.hoteljobs.ie - Irsko - cestovní ruch

http://www.jobs-in-the-alps.com -Francie - cestovní ruch

http://www.j1jobs.com - USA

http://www.lifeguard.cz - USA (plavčíci)

http://www.nps.gov - USA (národní parky)

http://www.payaway.co.uk/ - celosvětově

http://www.perega.com - Itálie - cestovní ruch

http://www.pickingjobs.com/ - celosvětově

 http://www.pickyourown.org/jobsonfarms.htm  - Austrálie, UK - zemědělství

http://www.resortjobs.com - USA - cestovní ruch

http://www.seasonworkers.com - celosvětově - cestovní ruch

http://www.tourismusbetriebe.at - Rakousko - cestovní ruch

http://www.vacationwork.co.uk - celosvětově

http://www.seasonalwork.co.nz - Nový Zéland

http://www.seasonalwork.dk - Dánsko

http://www.skijobs.net/ - lyžařská střediska

http://www.skistaff.co.uk/ - lyžařská střediska Francie

http://www.summerjobs.com - USA

http://www.voovs.com - celosvětově

http://www.workinnz.co.nz - Nový Zéland - sběr jablek

Zdroj. : NICM

Než se rozhodnete vycestovat za sběrem ovoce do zahraničí, je dobré vědět, do čeho jdete. Několik osobních zkušeností z práce na skotských farmách vám přinese následující rozhovor. Robert navštívil Skotsko pracovně celkem třikrát. Pokaždé si našel sezonní zemědělskou práci. Jak sám přiznává, nejel tam ale primárně za prací. Spíše chtěl poznat nová místa, skotskou kulturu a zapracovat na angličtině.
 
strawberrySpousta lidí jezdí za prací spíše do Londýna a okolí. Co bylo hlavním impulsem vyrazit do Skotska?
 
Zkrátka přišel kamarád a zeptal se mě, jestli chci o prázdninách do Skotska na jahody. Já jsem okamžitě věděl, že chci, přestože jsem původně ani moc nevěřil, že tam nějaké jahody rostou. Skotsko jsem měl spojené s nepřetržitým deštěm, chladem a samozřejmě s Lochneskou příšerou. Celý ten nápad - sběr jahod ve Skotsku - mi připadal dokonale bizarní, nebyl tedy důvod odmítnout. 
 
Jakým způsobem sis práci obstaral? Jak dlouho vám trvalo sehnat práci?
 
Zmíněný kamarád zajistil přes agenturu (jméno už nevím) pracovní povolení. Stálo to asi 100 liber a hned nám nabídli farmu. Nevěděli jsme podle čeho se rozhodnout, protože v katalogu vám vždy všechno vychválí, tak jsme zkrátka vzali první nabídku. Dnes bych možná sedl k internetu a vysondoval na nějakém fóru, kdo a kde byl, ale my jsme to tehdy neřešili a naštěstí to dopadlo docela dobře. To povolení se týkalo pouze zemědělských prací a výhoda spočívala v tom, že nás potom vzali i na dalších farmách. Dalo se určitě jet i bez povolení, ale řada farem nechtěla zaměstnávat cizince načerno, takže by to byl zbytečný stres.
 
Ve Skotsku jste byl vícekrát. Která práce vás bavila nejvíce a nejméně?
 
Neřekl bych, že mě něco bavilo nejméně nebo nejvíce. Nejraději mám, když mohu činnosti střídat. Také jsem lépe snášel úkolovou práci - tedy kolik např. natrháš malin, tolik dostaneš zaplaceno. Práce placená od hodiny, jako třeba přebírání jahod pro supermarket, byla sice méně fyzicky náročná, ale psychicky mě ničila.
Číst dál: Něco pro milovníky jahod - Sezónní práce na farmách
Pracujete v oboru gastronomie a rádi byste získali praxi i v zahraničí? Se zkušenostmi ze svého pobytu ve Velké Británii se s vámi podělí kuchař Jakub.
 
bunO hotelnictví je mezi mladými velký zájem „Z Velké Británie registrujeme v poslední době zvýšenou poptávku po mladých lidech, kteří mají zkušenosti s prací v hotelu. Ať už se jedná o pokojské, servírky/číšníky, pomocné síly do kuchyně. Velký zájem je také o kuchaře a kuchařky. Čeští kuchaři jsou ve Velké Británii velmi oblíbení. Uchazeče, kteří mají vzdělání či praxi v tomto oboru, umístíme prakticky během týdne. Místní je považují za pracovité a rychle se učící zaměstnance.“ dodává Martina Květoňová, manažerka zahraničních pobytů ze Student Agency.Jeden z odvážlivců, kteří do Velké Británie odjeli je i Jakub, jenž splnil požadavky na práci kuchaře ve čtyřhvězdičkovém hotelu ve Velké Británii.
 
„Po škole jsem nastoupil jako kuchař do menší restaurace pro lázeňské hosty v Karlových Varech. Práce mě bavila, ale cítil jsem, že se chci posunout dál. Po roce práce jsem se naučil, co jsem mohl a nevypadalo to, že bych se v restauraci mohl naučit něco, co ještě neumím. Práce mě začala nudit a protože jsem člověk, který nepostojí na jednom místě dlouho a baví ho objevovat nové věci, rozhodl jsem se odjet do zahraničí a získat zkušenosti z mezinárodního prostředí. Jediný jazyk, který jsem v té době jakž takž ovládal, byla angličtina. Kamarád mi poradil, že když si nejsem jazykem jistý a nemám v zahraničí žádné kontakty, ať zajdu do agentury. Do 3 měsíců jsem seděl v autobuse směr Londýn! Nejenže mi agentura zajistila umístění, ale vybavila mě i důležitými informacemi a zajistila vše potřebné. V Londýně jsem pak strávil neuvěřitelných 12 měsíců. A to v dobrém slova smyslu.“
Od pomocné síly v kuchyni po kuchaře a číšníka  Na různé pozice jsou jiné požadavky. Pomocné síle do kuchyně stačí, když se domluví anglicky. To ale neplatí u kuchařů, kteří již musí mít určitou praxi nabytou například během studia. Vše ostatní už zařídí agentura. „Na schůzce s klientem vybereme nejvhodnější pobyt a zaregistrujeme ho do programu. K zařazení do databáze potřebujeme životopis, motivační dopis a reference z předchozích zaměstnání, brigád či školních praxí,“ říká Martina Květoňová, manažerka zahraničních pobytů společnosti Student Agency. „Poskytujeme komplexní servis od společného vyplnění přihlášky, kontroly životopisu přes přípravu na odjezd, zajištění víza, pojištění, dopravy až po informace, jakou dokumentaci je třeba vyřídit po příjezdu do cizí země a jakou před návratem. Kromě místa mají brigádníci často zajištěno i ubytování. Dostávají kontakt jak na místního garanta programu, tak na 24hodinovou help linku, v případě potřeby je jim k dispozici kompetentní osoba, která poradí a pomůže,“ dodává Martina Květoňová.
 
Více o pracovních pobytech v zahraničí na www.pracovnipobyty.cz.
Zdroj: NICM
LABORA je personální agentura ze Slovenska, která poskytuje i možnost studovat v Německu. Jde o německý vládní program, který byl schválený začátkem tohoto roku. Pro mladé lidi z Evropy je celé studium i průvodní jazykové kurzy zdarma (hradí německá vláda).
 
Víc o programu:
Agentura má daný program pro zájemce ze Slovenska, ale rádi by jej rozšířili i v České republice. Nabídka je bez jakýchkoliv poplatků.

 
Pro zájemce bezplatně:
 
- školí o programu
- poskytují asistenci při žádaní o granty
- posílají potřebné formuláře na příslušné úřady (ZAV, Bundesagentur für Arbeit)
- organizují dopravu na Casting Days (setkání se zaměstnavateli v Německu)
 
V této věci spolupracují s německou stranou (www.hwbr.de).
zdroj: NICM