Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy pořádá  České akademické hry, kde se v osmatřiceti sportovních disciplínách utkají studenti tuzemských vysokých škol. Akce se bude konat v Praze ve dnech 9. až 14. června.
 
 
 
 

mladezeu_02_3Studenti se mohou na hry přihlašovat už dnes, nejpozději však do konce května. Učinit tak musí prostřednictvím svých fakult či kateder. „V kolektivních sportech probíhají kvalifikace. Her se pak zúčastní vítězové kvalifikací z jednotlivých regionů. Individuální sportovci kvalifikace nepodstupují, ti jedou rovnou na hry,“ vysvětlil Jaroslav Sedláček pro web studentzone.cz. Zúčastnit se mohou také zahraniční studenti, kteří jsou v České republice na některé z vysokých škol v rámci zahraničního studijního pobytu.
 
 
 
 
Sportovní discipíny
 
Soutěžit se bude v osmatřiceti sportovních odvětvích. Kromě tradičních kolektivních sportů, jako jsou florbal, basketbal nebo házená, dojde také na v České republice ne tak obvyklý baseball nebo softball. V individuálních sportech se mohou studenti přihlásit na některou z atletických disciplín, judo či karate, orientační běh, cyklistiku MTB, lukostřelbu nebo třeba plavání.
 
 
 
Hry, nad kterými převzali záštitu rektor UK profesor Václav Hampl a další významné osobnosti veřejného a sportovního života, včetně pětibojaře, olympijského vítěze a čerstvého absolventa FTVS UK Bc. Davida Svobody, odstartují v neděli 9. června turnajem v šachu a ve florbalu. Slavnostní zahájení her proběhne o den později, program slavnosti organizační tým FTVS UK zatím dolaďuje.
 
Vítězové jednotlivých sportovních disciplín získají titul Akademický mistr ČR, medaili a věcné ceny, navíc dobré výsledky z her ovlivní nominace na Letní světovou univerziádu, která se uskuteční v termínu od 6. do 17. července v ruské Kazani.
 
 
 
Podrobné informace najdete na webu Českých akademických her ZDE.

Zdroj: NICM