Stavba májky, tradičního symbolu jara proběhne v sobotu 30. března ve 13.45 hodin na rohu ulic Jungmannova a Vodičkova. Touto akcí symbolicky začíná měsíc studentských oslav, který vyvrcholí hudebním festivalem Majáles open-air ve Stromovce.

KrasliceTradiční májka by měla vyrůst na prostranství naproti radnici Prahy 1 již zítra. Kmen stromu vyzdobený věncem a stužkami budou na místě stavět kandidáti na krále majálesu ze všech pražských vysokých škol, a to tradiční metodou - zkříženými dřevěnými bidly.
Několikametrová zdobená májka vyroste přímo v centru města, kde se pak do měsíce sejde bujarý majálesový průvod s alegorickými vozy a vyrazí odtud na hudební festival do pražské Stromovky. Májka bude tedy přesně měsíc po jejím vztyčení stržena a majálesový průvod skrz Prahu ji odnese na místo dění hudebmího festivalu Majáles, kde bude dle trampského vzoru rozřezána na památeční medaile.

Vztyčení májky je gestem spolupráce studentů napříč všemi univerzitami a středními školami. Jde o jasný a všem viditelný symbol toho, že studenti nejsou jen pasivní shluk aktivistů, ale fungují opravdu jako jistý stav, který dokáže táhnout za jeden provaz.

Zdroj: NICM