Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Praha 1. prosince 2011 - Státní zástupce potvrdil, že nákup vozů Tatra pro českou armádu za 2,7 miliardy korun provázela korupce. Na stejnou skutečnost však Věci veřejné upozorňovaly již více než před rokem. Obvinění bývalého náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové Martina Bartáka a šéfa zbrojařské firmy Michala Smrže proto nebylo nijak překvapivé.


„Ano, v dobách kralování pana Bartáka se na Ministerstvu obrany událo mnoho podivných obchodů a většinou z nich profitovala právě firma MPI Group pana Smrže. Na to jsme soustavně upozorňovali už od února 2010,“ potvrdil poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio. „A nešlo jenom o Tatrovky, ale i obrněná auta či dodávky pistolí Glock, vše bez výběrového řízení a za podezřele vysokou cenu. Oba pánové si evidentně rozuměli, konec konců spolu strávili i dovolenou na Mauriciu.“

Vyšetřování začalo před rokem na základě tvrzení předsedy dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse, že si mu Barták v roce 2008 coby náměstek ministerstva obrany údajně řekl na oficiální návštěvě USA o peníze za urovnání obchodního sporu mezi Tatrou a společností Praga. Ta měla dodávat Tatře jako subdodavatel zakázky svoje převodovky a nápravy, Tatra ale smlouvu vypověděla s tím, že jsou díly nekvalitní. Ještě před Bartákovým kontaktem s Cabanissem se měl šéf exportu společnosti Praga Petr Ptáček a Michal Smrž obrátit s nabídkou na obnovení spolupráce na šéfa Tatry Ronalda Adamse. „Kauza Tatra je uměle vykonstruovaná a má sloužit především k mé společenské likvidaci. Médii nezmiňovanou realitou je, že jsem se na nákupu vozidel Tatra nijak nepodílel,“ prohlásil Martin Barták.

Viktora Paggio však neznepokojuje jen samotná korupce, ale i způsob, jakým se média dostala k informacím. „Znervózňuje mě fakt, že i když policie ani státní zastupitelství nesdělily jména obviněných, ta opět utekla do MF Dnes. Neveřejné informace z probíhajícího vyšetřování bychom se v novinách dočítat neměli,“ upozornil poslanec.

Pavel Reichard, tiskový odbor VV

zdroj: veciverejne.cz