Manhattan v LetňanechSoučasné vedení radnice ve spolupráci s investorem po celou dobu svého volebního období 2018-2022 plánuje naprosté vytěžení stávající zelené plochy „Letňany západ“ který se nachází mezi Tescem a kolonií u Proseka. V územním plánu je zde lesopark, který letňanská radnice odmítá a dokonce tvrdí, že neexistuje.

Letňanští radní na začátku volebního období nejdříve umožnili investorovi v roce 2019 spojit stavební pozemek převedením klíčového městského pozemku do majetku investora, čímž již nevratně zajistili, aby městská část nikdy neměla právo veta, když s kroky investora v rámci výstavby nebude souhlasit.

Radnice se rovněž aktivně snaží vypustit zelenou plochu, která je tu chráněná v územním plánu jako veřejně prospěšná stavba. Lesopark měl budoucím obyvatelům sídliště sloužit pro odpočinek, a proto měl nejvyšší formu ochrany: vlastníci by museli pozemek prodat městu, ne developerovi. Svoje rozhodnutí radnice obhajuje tím, že investor městu sám v roce 2021 navrhnul navýšení kontribuce na 400 mil Kč. Jak se ale říká, nic není zadarmo. Investor změnou územního plánu vydělá daleko víc.

Aktuálně se opět vedení naší prodeveloperské radnice snaží protlačit v posledních možných připomínkách k metropolitnímu plánu požadavek, aby po celé ploše budoucí výstavby bylo možno stavět bytové domy o 12 nadzemních podlažích, čímž investor dosáhne neuvěřitelných zisků na úkor životního prostředí stávajících, ale taky budoucích letňanských občanů. No, současné vedení nám ukazuje, jak z Letňan udělat Manhattan.

Olaf Deutsch

Zdravé Letňany

Související články:

Radnice plánuje zrušit sankce

Smlouva o uspořádání poměrů

Jednání výboru pro UR