Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

SK Prosek fotPraha 9 bude spolu s pražským magistrátem jednat o získání sportoviště SK Prosek do svého vlastnictví. Sportovní areál, který nyní patří klubu SK Prosek, se rozkládá na území Prahy 9 a Prahy 18. Devátá městská část by se tak v budoucnu mohla stát vlastníkem té části sportoviště, která leží v jejím katastru, část v Letňanech by mohlo vlastnit hlavní město. ČTK to dnes sdělili zástupci Prahy 9. Sportovní klub dříve z finančních důvodů podporoval zástavbu části areálu, potřebnou změnu územního plánu ale odmítli pražští zastupitelé.

Plán spolupráce hlavního města s Prahou 9 při vyjednávání o získání sportovního areálu SK Prosek do společného majetku projednali ve čtvrtek členové majetkové komise rady hlavního města. Podle zástupců radnice Prahy 9 bylo domluveno, že bude devátá městská část usilovat o získání části sportoviště na Střížkově a hlavní město by mělo dostat části areálu v Letňanech. Za areál chce jeho současný vlastník podle Portlíka nyní asi 200 milionů korun.

Hrozba obytných domů

Areál SK Prosek je zastaralý a jeho další provoz je pro organizaci dlouhodobě finančně neudržitelný. Vedení klubu proto dříve usilovalo o prodej poloviny pozemku o velikosti 4,2 hektaru pro výstavbu obytných domů. Nutnou změnu územního plánu však v květnu 2020 zastupitelstvo hlavního města nepodpořilo a naopak se vyslovilo pro zachování sportu v lokalitě. Proti zástavbě sportoviště vznikla dříve rovněž petice, kterou v roce 2019 inicioval spolek Nový Prosek a kterou podepsaly asi 3000 lidí. Signatáři se podle člena petičního výboru Olafa Deutsche obávali mimo jiné dalšího zahuštění zástavby a ztráty sportovního zázemí.

Modernizace zastaralého

V případě, že město a městská část sportoviště získají do svého vlastnictví, chtějí dnes zastaralý areál modernizovat a rozvíjet. Vzniknout by mohly sportovní hala a nová hřiště, jak už dříve uvedl radní hlavního města Vít Šimral (Piráti). Podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka (ODS) je v plánu rozšířit možnosti sportování pro sportovní oddíly i pro veřejnost. Portlík uvedl, že Praha 9 usiluje o získání areálu do svého vlastnictví dlouhodobě a návrh na revitalizaci sportoviště má radnice zpracovaný od roku 2020.

Hrával zde i Rosický

SK Prosek Praha je největším sportovním klubem v Praze 9 a v Praze 18. Sdružuje sedm oddílů, mimo jiné badmintonový, basketbalový či volejbalový. V oddílech je registrováno asi 700 členů. Zajímavá je jeh fotbalová historie. V minulosti zde svá utkání hrával TJ Kompresory Prosek, kde se učil kopat do míče svou vytříbenou šajtlí maličký Tomáš Rosický. Kvůli svému nevyhovujícímu stadionu zde také 2. fotbalovou ligu hrávala žižkovská Viktoria.

Zdroj: ZDE

 Komentář spolku Zdravé Letňany

Zastupitel MHMP a starosta Praha 9 Tomáš Portlík splnil svůj slib a zasadil se o zachování proseckého stadionu, je vidět, že když ODS chce tak to občas i jde. To se ovšem netýká Letňan, tam místní rada MČ  navrhovala pouze změnu územního plánu, tak aby se v budoucnu mohla část stadionu SK Prosek prodat, ačkoliv zástupci Zdravých Letňan navrhovali jiné možnosti, přesto všechno místostarosta Lněnička veřejně podporoval pouze změnu územního plánu a to hned na několika jednáních s petenty ale i na půdě magistrátu i Prahy 9. Jsme rádi, že zvítězil rozum a sportoviště zůstane zachované.

Olaf Deutsch

Předseda spolku Zdravé Letňany z. s.

Související články:

Petice Nový Prosek proti výstavbě

Jednání petičního výboru na MHMP

informace z petičního výboru

Info z petice