Nvy prosekV roce 2022 bude v Čakovicích a Letňanech nově postavena nebo dokončena spousta zajímavých projektů, což jen dokazuje, jak rychle se naše lokalita rozvíjí. Přinášíme vám malý přehled těch, které by neměly ujít vaší pozornosti, protože budou sloužit veřejnosti nebo nabízejí zajímavé bydlení.

Větší čakovická škola

Kapacita školních zařízení se v Čakovicích postupně rozšiřuje. V loňském roce městská část obnovila mateřskou školu v Cukrovarské ulici číslo 115, kterou si pod svá křídla vzala základní škola Dr. E. Beneše. Školu samotnou letos čeká dostavba a rozšíření. Podle plánu by měla být etapa A celého projektu, která školu zvětší o další třídy i školní zázemí, hotová do poloviny července, tedy během školních prázdnin, aby mohla od září sloužit dětem. Budova je součástí velkého projektu školního kampusu, který rozšíří školu o další budovy i sportovní halu a bude průchozí i pro chodce, kteří se tak budou moci vyhnout rušné Cukrovarské ulici. Kapacita žáků se nakonec zvedne celkem na 1 900 až 2 000.

Školní sportovní hala

Při letňanské ZŠ Rychnovská staví městská část Praha 18 novou sportovní halu (tělocvičnu). Je částečně zapuštěna pod terén, což umožňuje využít střechu pro venkovní sportovní hřiště a zároveň propojit tělocvičnu se školou krátkým bezbariérovým podzemním krčkem v úrovni suterénu. Budova bude mít také samostatný bezbariérový vstup. Tělocvičnu budou využívat hlavně děti ze základní školy k výuce tělesné výchovy. Stavět se začalo již v roce 2021 a hotovo by mělo být letos v létě.

Novostavba mateřské školy

V ulici Škarvadova vyroste novostavba mateřské školy, do níž bude moci ve čtyřech odděleních chodit celkem stovka dětí. Jde o modulární, nepodsklepenou dvoupodlažní obdélníkovou stavbu. Školka bude stát na oploceném pozemku, který bude sloužit dětem jako zahrada. Na části sousedního pozemku navíc vznikne nové, chráněné a oplocené dětské hřiště, které bude pro děti ze školky i pro veřejnost. Stavební práce začnou na jaře a měly by trvat do šesti měsíců.

Nové letňanské viladomy

Zahájení výstavby projektu Viladomy Letňany má společnost Central Group naplánované na jaro letošního roku. Viladomy se budou nacházet pár minut od stanice metra Letňany a od OC Letňany, nedaleko letňanského lesoparku. Jde o tři moderní nízkopodlažní domy, které mají zelené střechy a celkem v nich bude 91 bytů. Součástí projektu je i louka s herními prvky.

Další domy od architektonického ateliéru ADR

Na pomezí Čakovic, Letňan a Ďáblic probíhá a bude pokračovat už čtvrtá etapa výstavby rodinných domů Na Pramenech. Architektonický záměr projektu vznikl v oceňovaném ateliéru ADR, za nímž stojí architekti Petr Kolář a Aleš Lapka. V Praze vyšel z jejich ateliéru například také obytný vilový areál Pod Kozincem v Horních Měcholupech, obytný soubor Na Lhotech v Kunraticích nebo návrh rezidenčního souboru, který je součástí celkové regenerace bývalého továrního areálu Walterových leteckých závodů v Jinonicích.

Návrat trolejbusů

Trolejbus se po 50 letech vrátí do Prahy, konkrétně do Letňan a Čakovic. Nová trolejbusová trať povede z Palmovky na Prosek a pak od metra Letňany k obchodnímu centru Globus v Čakovicích a do Miškovic. Na trolejbusovou linku 58 se má změnit autobusová linka 140. Mezi Palmovkou a Čakovicemi vznikne přes 11 kilometrů trolejového vedení, část trasy pak pojedou trolejbusy na baterii. Stavět se začne na jaře a první cestující by se měli trolejbusem svézt už příští podzim. Více o projektu zde.

Stavba přístřešků

S veřejnou dopravou souvisí i letňanský projekt stavby přístřešků na zastávkách midilinky číslo 166. Letos se podařilo postavit přístřešky z peněz za pronájem hlídaného parkoviště v Lovosické ulici. V projektu bude radnice pokračovat i příští rok, aby tam, kde je to možné, vznikly další přístřešky. Kde je složitější situace z hlediska pozemků a schvalování, zvažuje se i varianta mobilních přístřešků.

Zdroj:  Čtvrťák