Bazen

Milý sousedé, 

máme samozřejmě radost, že se podařilo zažehnat aktuální krizi a zítra se znovu otevře Letňany Lagoon. Jen bychom rádi krotili případný bezbřehý optimismus, popsali, co přesně se událo a jaká je perspektiva.

Lagoon se do potíží dostal souběhem tří faktorů:

  1. výrazně nižší návštěvnost v důsledku Covidu (-60%)
  2. výrazný vzestup nákladů na energie (+350%)
  3. výpadek v dotacích ze strany hl. m. Prahy v důsledku platných pravidel pro tyto dotace

Včera se dohodlo pouze to, že Lagoon dostane peníze nutné k obnovení provozu. Ale tyto peníze nezajišťují dlouhodobou existenci bazénu, řeší celý problém maximálně na pár měsíců.  Kromě provozních nákladů bude objekt a technologie potřebovat i poměrně zásadní investice, které se budu pohybovat v řádu desítek milionů. Na ty si majitel v žádném případě sám nevydělá. Případné investiční dotace z veřejných zdrojů jsou pak velmi komplikované mimo jiné i proto, že majitel Lagoonu uzavřel před 4 lety smluvní vztah s potenciálním investorem a nikdo tak teď není schopen říci, co bude s bazénem po květnu 2023. A za těchto okolností jsou jakékoli další investice ze strany "eráru" nemyslitelné.

Jako Zdravé Letňany budeme podporovat systémové řešení, které ovšem výrazně přesahuje nejen Letňany, ale i hlavní město Prahu, netýká se jen Lagoonu, ale mnoha dalších sportovišť v celé ČR a do nějž zřejmě bude nějakým způsobem muset vstoupit i stát.  V Titaniku tedy byla ucpána ta největší díra, nějakou dobu se na hladině udrží, ale pokud se neopraví definitivně a kvalitně, ke dnu stejně jít může.

To, co teď může udělat pro Lagoon každý z nás (nebo spíš pouze ten, kdo má státem posvěcen vstup do podobných zařízení), je chodit tam co nejvíce sportovat, čímž podpoříme nejen Lagoon, ale i své zdraví a imunitu. Jsme moc rádi, že se povedlo Lagoon znovu otevřít, ale hotovo a dlouhodobě vyřešeno rozhodně není.

T. Raška,  Zdravé Letňany