Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

 eaitngpaper03Ve pondělí 18.1.2021 se konalo veřejné zasedání Finančního výboru, které bylo poprvé vedeno on-line formou. Jeho jediným bodem byl rozpočet na rok 2021. Přítomni byli mj. i starosta MČ, Zdeněk Kučera, či místostarosta Ondřej Lněnička, kteří rozpočet postupně představovali. Předložená verze rozpočtu byla již čtvrtou, tedy již „seškrtanou“ verzí. Celé jednání se protáhlo na neuvěřitelných 5 hodin a trvalo tak dlouho do noci.

Rozpočet je navržen jako schodkový se značným deficitem ve výši 82 mil. Kč a to i přes razantní navýšení daně z nemovitosti. Velký výpadek příjmů je pak z akcí na letňanském Výstavišti. Rozpočet je značně velkorysý na straně výdajů, zejména co se investic týče – např. výstavba sportovní haly (20 mil), příspěvek na nákup hasičského vozu (2 mil), střešní pláště a nástavby (5,1 mil) a řada dalších. Řeč přišla i na počet odborů na radnici ve srovnání s ostatními městskými částmi, či navýšení počtu úředníků v souvislosti s parkovacími zónami. Tak jako tak, je třeba dál škrtat.

Zajímavým tématem se stávají právě již zmíněné parkovací zóny. Radnice zatím vůbec nemá představu o ekonomice tohoto projektu. Nejprve údajně musíme počkat na spuštění a pak se uvidí, kolik to přinese. Z celé diskuse mám velikou obavu, že projekt bude pro MČ ztrátový díky nutnosti zaměstnání nových úředníků pro dodatečnou administrativu. Zajímavou informací je také nutnost hrazení parkovného i pro auta MČ, což odhadem vyjde na 400 tis. Zdravé Letňany budu tuto zásadní změnu pro všechny obyvatele naší MČ podrobně sledovat a o nákladovosti projektu informovat.

Členové Finančního výboru vyzvali k dopracování návrhu rozpočtu s cílem snížení schodku. Další jednání Finančního výboru k tomuto tématu proběhne na začátku února.

 Martin Krejčí – člen FV a zastupitel za Zdravé Letňany