Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

matepravovedetLetňanský starosta Kučera obhajuje neobhajitelné. Zákeřný podraz, kterým bylo odvolání místostarosty Pavla Sehnala v době jeho nepřítomnosti, starosta obhajuje zástupným a především nepravdivým důvodem. Pavel Sehnal údajně „opakovaně a aktivně prosazoval obchodní zájmy společností, které vlastní a podal dva návrhy na změnu územního plánu na podporu svých projektů,“ tvrdí starosta Kučera

ODA: Starosta neříká pravdu. Otázkou je, jestli z neznalosti

Pavel Sehnal na to reaguje: „Není to pravda a vy to dobře víte, pane starosto. Kdyby vám šlo o věc, neporušili byste platnou koaliční smlouvu a bez jakéhokoliv předchozího upozornění nenavrhli mé odvolání z funkce. V době mé nepřítomnosti a nepřítomnosti části zastupitelů, která umožnila prohlasovat odvolání na sílu. Víte, že mnou navrhované změny územního plánu neměly byznysový cíl, ale měly posloužit primárně zájmům obyvatel Letňan. Nedělal jsem nic za zády rady městské části Letňany, právě územní plán a rozvoj byly v mých kompetencích místostarosty, tyto oblasti jsem měl přímo v popisu práce.“

Trocha historie aneb co se to v těch Letňanech vlastně děje? Zastupitelé městské části Praha 18 – Letňany spáchali ve středu v podvečer Letňanské Sarajevo. Využili nepřítomnosti některých zastupitelů z důvodu karantény a předem ohlášené dovolené prvního místostarosty a předsedy ODA Pavla Sehnala k jeho odvolání a zvolení pana Ivana Poláka, kterého přetáhli z opozičních Zdravých Letňan, novým radním.

Hned po komunálních volbách v roce 2018 byly Zdravé Letňany postaveno mimo hru o moc na radnici. A to přesto, že v Letňanech volby suverénně vyhrály. Díky politikaření zkušených politických manipulátorů, bývalých starostů Ondřeje Lněničky a Ivana Kabického, byly Zdravé Letňany odstaveny do opozice. A to přesto, že jako první podepsaly s ODA a TOP 09 koaliční smlouvu. A světe div se, i tehdy se to stalo v době, kdy byl Pavel Sehnal v zahraničí na dovolené.

Hnutí ANO následně nabídlo Pavlu Sehnalovi, aby byl starostou v koalici s hnutím ANO. Ten funkci nepřijal. Starostou za hnutí ANO se poté stal pan Zdeněk Kučera. Pavel Sehnal ale přijal funkci prvního místostarosty, s gescí za územní plán a rozvoj. Právě v této pozici navrhoval změny pro dobro obyvatel Letňan, ne k jejich škodě.

„Bývalý starosta Kabický porušil podepsanou koaliční smlouvu se Zdravými Letňany a upekl jinou smlouvu s dalším bývalým starostou Lněničkou z ODS. Pochopil jsem, že politika v Letňanech nebude žádný med. Přesto jsem funkci místostarosty přijal a soustředil se především na územní plán a rozvoj území s cílem využít své znalosti a zkušenosti ve prospěch městské části,” vysvětluje Sehnal.

Předseda ODA Pavel Sehnal v roli prvního (neuvolněného) místostarosty dva roky hájil zájmy občanů Letňan. Pravidelně se na zasedání rady této městské části utkával se Zdeňkem Kučerou z ANO a Ondřejem Lněničkou z ODS, kteří kouzlili s pozemky tak, aby na úkor budoucích práv městské části Letňany vyšli vstříc developerům, kteří v Letňanech chtějí postavit až 30.000 bytů. Není divu, že jdou developerům takzvaně na ruku. Ve hře je hodně peněz. Obvyklý zisk developera z jednoho postaveného bytu je přes 1 milion korun. V Letňanech tedy developeři mohou v příštích letech vydělat přes 30 miliard korun. To už je pořádný balík.

Místostarosta Pavel Sehnal jménem klubu Krásné Letňany postupně zaslal starostovi Kučerovi několik vytýkacích dopisů, ve kterých si stěžoval na porušování jednacího řádu rady a zastupitelstva. Zejména na to, že smlouvy s developery starosta k projednání nepředkládá včas. V jednom případě ji předložil dokonce pouhou minutu před zasedáním rady! Místostarosta Pavel Sehnal se tak pro starostu Kučeru a jeho kumpány stal nepohodlným a tito lidé čekali jen na to, až zastupitelstvo nebude kompletní, aby se místostarosty Pavla Sehnala zbavili. Ani se neštítili zdůvodnit jeho odvolání tak absurdním tvrzením starosty Kučery na záznam, že: „dával v rámci koalice protinávrhy, mé osobě posílal vytýkací dopisya těch věcí bylo více…“ Jako by svobodné právo na vlastní názor nebylo základním pilířem demokracie.

Tím to ale nekončí. Pavel Sehnal k tomu řekl: „Je to komplot. Je to cílené uchopení absolutní moci na radnici v Letňanech v době, kdy jsem na dovolené. V současné době tak již v radě městské části Letňany nezbyl nikdo, kdo by se nebál triky a kouzla starosty Kučery a jeho ovladatele Lněničky korigovat. Stal jsem se obětí vlastní důslednosti, s jakou požaduji dodržování pravidel. A to každým bez rozdílu, i kdyby to byl starosta. Ale já to nevzdám. O to víc budu důsledně hlídat, aby se věci v Letňanech děly podle pravidel a ku prospěchu jejich občanů, ne proti nim.“

Zdroj: Parlamentní listy