Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

sk Prosek vizualizace

Článek vložil: Olaf Deutsch, Člen  Petičního výboru Olaf Deutsch

Petici proti změně územního plánu týkající se areálu patřícího pražskému sportovnímu klubu SK Prosek podepsalo téměř tři tisíce lidí. Zástupce majitele však argumentuje tím, že na údržbu stadionu, na kterém začínal kariéru třeba fotbalový reprezentant a dnes sportovní ředitel pražské Sparty Tomáš Rosický, nemá peníze. Řešení vidí v prodeji developerovi a ve výstavbě nové multifunkční haly. Navrhovaná změna funkce území by podle autorů petice znamenala konec dostupného sportoviště, na kterém nyní hrají oddíly dětí a mládeže pod hlavičkou Fotbalové akademie. Petici nedávno doručili na magistrát.

Zastupitelé se jí měli zabývat na dubnové schůzi, ale kvůli epidemii koronaviru a možnosti účasti zástupců iniciativy by se měla projednávat až na té další. „Změnu schválili radní Letňan. Na území této městské části z větší části areál leží. Praha 9 nakonec vydala doporučení, že se záměrem nesouhlasí. Nyní záleží na magistrátních zastupitelích, kterým jsme petici předali,“ uvedl spoluautor prohlášení Milan Balahura s tím, že magistrát zatím změnu nezačal posuzovat.

Jenže – Fotbalová akademie, která na hřištích a malém stadionu nyní hraje, je zde jen v nájmu. A místopředseda SK Prosek Viktor Furman serveru E15.cz řekl, že nájemné zdaleka nepokryje nutné investice. Proto se snaží prosadit výstavbu nové haly, která by řešila potřeby vlastních oddílů, kam patří basketbal, badminton či gymnastika. K té architekti navrhli hmotovou studii, náklady na stavbu odhadli na 200 milionů korun. „Není pravda, že by pak tady sport nebyl. S výstavbou haly souhlasí i jednotlivé oddíly, protože některé si nyní musí pronajímat prostory mimo areál,“ upřesnil Furman s tím, že Fotbalová akademie jedná o novém areálu s městskou částí Letňany.

 Pokud změna územního plánu projde, chce sportovní klub oslovit velké developery, kteří by pozemky využili pro vlastní projekty a zároveň zaplatili výstavbu haly. Autoři petice se však také domnívají, že další zástavba na Proseku není kvůli dalším připravovaným projektům v okolí žádoucí. Navrhli proto, aby se sportovní klub raději domluvil na odprodeji či převodu areálu s magistrátem. Furman si však takový model neumí představit. „Jednání s městskými částmi a magistrátem o spolufinancování provozu a údržby nepokročila i kvůli současné epidemii. Pochybuji však, že by měl magistrát zájem fotbalová hřiště odkoupit a financovat jejich údržbu,“ dodal.

 Za zmínku stojí, že za Fotbalovou akademií stojí Karel Kapr, který je rovněž dalším místopředsedou proseckého klubu. Známý je však spíše z kauzy „dvou Bohemek“, jež se týkala soudních sporů kvůli nástupnictví po zkrachovalém FC Bohemians Praha. Kapr se s jeho majitelem dohodl na využívání loga a názvu pro klub FC Střížkov, hrající právě na Proseku. Zároveň se k nástupnictví a právům na účast v soutěžích hlásil nyní prvoligový Bohemians 1905 obnovený družstvem fanoušků. Kapr spory prohrál a ani jeho tým již neexistuje, stále se však soudí s Fotbalovou asociací ČR. Spoluautor petice Balahura upozorňuje, že Kapra ve sporech dříve zastupoval Ondřej Lněnička (ODS), nynější místostarosta Letňan, které o změně územního plánu rozhodovaly a na jejichž území by se měla podle Furmana Fotbalová akademie přesunout.

 Více na https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/misto-hriste-na-kterem-zacinal-rosicky-byty-mistni-proti-tomu-sepsali-petici-1368748