Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Vedení Věcí veřejných vyloučilo ze strany Kristýnu Kočí. Předtím jí ze svých řad vyhodil i poslanecký klub. Ten dobrovolně opustil Stanislav Huml. Věcem veřejným tak v klubu zbylo 21 poslanců. Strana vyzvala rebelující Kočí, Humla i Škárku, aby se sami vzdali mandátů a odešli ze Sněmovny.   
 
Škárka a krize VV
Analýza: Padne Bárta, či dokonce vláda?
Děje se v koalici: Nečas jednal s šéfkou klubu Kočí
Nový skandál: Ekonom VV domlouval milionový obchod ABL a Navatypu
Jak to chodí: Bárta peníze nabídl jako dar, říkají poslanci VV
Rozhovor: Drželi mě pod krkem smlouvou na 10 milionů, vzpomíná Škárka
VIDEO: Škárkovi jsem jen půjčil, hájil se Bárta
 


Kočí přestala být členkou strany kvůli "porušení etického kodexu a poškození strany", řekl předseda VV Radek John. Vedení partaje zároveň vyzvalo rebelující poslance Kočí, Humla a Škárku, aby sami složili poslanecké mandáty.

O vyloučení Kočí z poslaneckého klubu rozhodlo 19 členů klubu, kteří se sešli na jednání ve stranickém sídle na pražském Smíchově. Přesunuli se tam ze Sněmovny, kam jednání svolala Kočí. Předseda Radek John jí ale zbavil vedení a sám pak odvelel věrné poslance pryč.

Kristýna Kočí předtím vyzvala faktického vládce strany Bártu k odchodu a podala na něj trestní oznámení kvůli údajnému uplácení pro loajalitu. Tím vyhlásila vedení strany otevřenou válku.

Stejně jako Jaroslav Škárka, kterého za jeho slova o úplatcích Věci veřejné už vyloučily.

Přestože se během odpoledne svářící frakce přetahovaly o místo jednání a Kočí prosadila schůzku ve Sněmovně, John odjížděl z Bártova bytu (tam se jeho věrní radili celé odpoledne) do Sněmovny nabitý sebevědomím.

"Jsem si jistý podporou 18 poslanců. Od těch, kteří si vzali půjčku, to byla cílená provokace, aby ji později mohli prohlásit za úplatek. Pro Víta Bártu to bylo 'pro dobrotu na žebrotu'. No a Kristýna Kočí nějaké peníze potřebuje, jen se podívejte na její kabelky," popíchl John.

Zdroj: zde