Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Věci veřejné jsou v krizi. Stranu chce podle informací MF DNES opustit šest poslanců. Chybí tak jediný přeběhlík, aby premiér Nečas udržel koaliční většinu. Zároveň padlo druhé trestní oznámení kvůli penězům od faktického lídra VV Víta Bárty. Po Škárkovi jej podala poslankyně Kristýna Kočí, která prý také dostala peníze za loajalitu.   

 
"Ve středu odpoledne přijalo státní zastupitelství ještě jedno trestní oznámení v podobných intencích, jako je trestní oznámení pana Škárky," řekla MF DNES Štěpánka Zenklová, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

Analýza: Padne Bárta, či dokonce vláda?
Děje se v koalici: Nečas jednal s šéfkou klubu Kočí
Nový skandál: Ekonom VV domlouval milionový obchod ABL a Navatypu
Jak to chodí: Bárta peníze nabídl jako dar, říkají poslanci VV
Rozhovor: Drželi mě pod krkem smlouvou na 10 milionů, vzpomíná Škárka

Trestní oznámení podala šéfka poslaneckého klubu Kristýna Kočí, která sumu od Bárty odevzdala státnímu zastupitelství. Na dotazy zatím nereaguje. Ráno se soukromě setkala s premiérem a šéfem ODS Petrem Nečasem, s nímž diskutovala o turbulentní situaci ve Věcech veřejných.

Dva zdroje z VV potvrdily, že důkazem opět má být obálka s penězi za loajalitu od Víta Bárty. "Vím o tom a jde o významně vyšší částku, než dostal pan Škárka," řekl další poslanec VV Stanislav Huml. Údajně to bylo půl milionu.

Před 14. hodinou zasedlo Bártovo křídlo VV, aby se poradilo, co se stranickými rebely.  Předseda VV Radek John označil jednání Kočí za pokus o vnitrostranický puč.

Pokud chtějí ODS a TOP 09 udržet koaliční většinu, potřebují sedm přeběhlíků. Podle vysoce postaveného zdroje MF DNES z vládní koalice projevilo ochotu podpořit obměněnou vládu již šest poslanců VV.

On-line reportáž
21:28Rada Věcí veřejných vyloučila Kristýnu Kočí ze strany. "Z důvodu porušení etického kodexu a poškození strany," sdělil předseda Radek John na tiskové konferenci.21:13Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík očekává výsledky večerního jednání klubu VV a nechce předjímat, jaké mohou mít dopady na koaliční vládu. "Situace se zostřuje, to je vidět. Koalice tu věc bude muset řešit patrně už v pátek. Není možné dále čekat," řekl iDNES.cz.21:05Rada Věcí veřejných vyzvala Stanislava Humla, Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí, aby se vzdali mandátu poslance. "Získali ho od voličů, aby prosazovali program Věcí veřejných," uvedli poslanci.20:55Poslanecký klub Věcí veřejných se jednomyslně usnesl, že bude dál prosazovat svůj program v rámci koaliční vlády. Stojí za svým předsedou Radkem Johnem i za svými ministry.
Kristýnu Kočí vyloučili z klubu hlasy 17 poslanců (dva se zdrželi, nikdo nebyl proti), Stanislava Humla hlasy 18 poslanců (jeden se zdržel, nikdo nebyl proti).20:49Kristýna Kočí v rozhovoru pro MF DNES uvedla, že pokud bude cítit ve straně dostatečnou podporu, zváží kandidaturu na předsedkyni strany. Chtěla by očistit Věci veřejné od vlivu Víta Bárty. Pokud se přesvědčí, že za ní nestojí dostatečný počet véčkařů a stranu není možné změnit, vystoupí z VV a bude ve Sněmovně pracovat jako poslankyně nezávislá na konkrétní politické straně.

Zdroj: Idnes.cz