Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

prac s mladezi 01 4-200x138O maturitě se říká, že je zkouškou dospělosti. Budete z ní mít spoustu zážitků a později i historek. Ale i tak se k ní musíte postavit jako dopělí a postavit se čelem budoucnosti. Zde je několik rad, jak se s maturitou poprat.

Začátkem

Určitě vám rodiče, prarodiče, učitelé a skoro všichni kolem sdělují moudra o tom, jak byste se měli učit průběžně (minimálně alespoň ten poslední rok). Ale ruku na srdce, kde z vás to dělá? Stukturu ideálního studijního plánu zjistíte až, když už máte po maturitě. Nejdůležitější je znát své schopnosti a možnosti. A také motivaci k učení. Za ta léta učení už byste měli alespoň tušit, jestli se vám lépe učí v noci nebo ve dne, jestli se radši učíte v klidu s dostatečným předstihem nebo vás vyburcuje až blížící se termín....


Ach ta paměť

Naučenou látku začnete nejspíš (a velmi pravděpodobně) už druhý den po přečtení (někteří i dříve). Z tohoto důvodu se doporučuje se k látce vrátit za 3 dny a pak ještě jednou za asi 7 dní. Oživíte si tak paměťové stopy a utužíte si vědomosti z předešlého učení. Ještě se také doporučuje pro zapamatování látky pročíst si ji minimálně třikrát. Udržíte ji tak v hlavě delší dobu. a pak bude i těžší vše zapomenout.

Co byste dělat neměli

•Neučte se jen společně se spolužáky ( učte se i sami, některou látku si tak lépe zapamatujete)
•Nezačínejte na poslední chvíli studovat cizí studijní materiály. Jen vám v hlavě udělají zmatek
•Neponocujte a neexperimentujte den před zkouškou s povzbuzujícími prostředky. Nevyplatí se to.
•Neučte se jen ty předměty, které se vám hodí na přijímací zkoušky na VŠ
•Nezačínejte se učit pořád od té samé otázky. Nikdy nedojdete až na konec a otáky na konci si nebudete stejně pamatovat.
•Nespoléhejte na štěstí a neučte se jen některé otázky. Vytánout si můžete jakoukoliv.
Co by mohlo pomoci

O opakování jsme už psali... Teď ještě něco málo k učení samotnému.

Těžší učivo si naplánujte na začátek, kdy máte ještě dost sil. Později se vám do toho už chtít nebude. Spěte alespoň sedm hodin denně. Mozek si taky potřebuje odpočinout. A když už nebudete vědět co by vám mohlo ještě pomoci, nechte se vyzkoušet kamarády, recitujte si látku nahlas nebo si pište poznáky na papír.

Na závěr

Když se řekne maturita, tak všichni myslí jenom na učení. Ale nezapomeňte také na výběr vhodného oblečení. Sice se asi nestane, aby vás kvůli oblečení od maturity vyhodili (narozdíl od vyskoých škol), ale nemusíte být za ignoranty. Oblečte se selegantně, čistě a hlavně pohodlně.

Při přípravě si nevypisujte podrobnosti, nestihli byste to. Stačí si napsat stručné poznámky, abyste si pak mohli vzpomenout. Snažte si je sepsat do osnovy a nezapomeňte na úvod a závěr.

U zkoušky nezapome%nte prcovat s příravou a buďte vnímaví k doplňujícím otázkám a nebo dobře mířeným poznámkám (s nápovědou) učitelů.

A teď už jen hodně štěstí!

zdroj : NICM